Polens och baltstaternas presidenters deklaration

Källa: Lettlands ambassad i Moskva. Hat Tip: Brussel Journal.

(Översättningsfel kan förekomma, då jag själv översatt.)

Gemensam deklaration om situationen i Georgien av presidenterna för de baltiska staterna och Polen [09 aug 2008]

Vi, ledare för de tidigare Östeuropiska nationer och nuvarande medlemmar i Europeiska unionen och Nato - Estland, Lettland, Litauen och Polen - är extremt oroade över agerandet från Ryska federationen mot Georgien.

Vi fördömer starkt agerandet av de ryska militära styrkorna mot det suveräna och självständiga landet Georgien.

Efter de ensidiga militära aktionerna från ryska militära styrkor, kommer vi att använda alla tillgängliga medel vi som presidenter har för att se till att angrepp mot ett litet land i Europa inte kommer att förbigås med tystnad eller med meningslösa uttalanden som jämställer offren med förövarna. Därför avser vi att uppmana våra regeringar att vidta följande positioner i diskussioner och att ta upp dessa frågor i Europeiska unionen och Nordatlantiska rådet:

-- Kan nuvarande ryska myndigheter kallas adekvata strategiska partners till EU;

-- Kan familjen av europeiska demokratiska länder ha en ömsesidigt givande dialog med ett land som använder tung militär mot ett självständigt land;

-- Det är meningslöst att fortsätta ett "viserings-underlättande” program med ett land som inte ens uppfyller de minimikrav som fastställts av EU och som använder viseringslättnader för utfärdande av ryska pass till utlänningar och sedan missbrukar detta EU-privilegie för att kräva interventionsrättigheter, som att "vi skyddar ryska medborgare" i Sydossetien.

-- Agerandet från Ryska federationen i Georgien bör påverka samtalen med Ryssland, inklusive förhandlingarna om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal.

Vi betonar den uppenbara bankrutten hos ryska "fredsbevarande operationer" i deras omedelbara grannskap. Ryssland har passerat en röd linje i arbetet med att hålla fred och stabilitet i konfliktområden och i att skydda ryska medborgare utanför sina egna gränser.

EU och Nato måste ta initiativ och stå upp mot spridning av imperialistisk och revisionistisk politik i östra Europa. Nya internationella fredsbevarande styrkorna bör skapas eftersom de nuvarande visat sig vara ineffektiva.

Vi beklagar att genom att inte erbjuda Natos Membership Action Plan (MAP) till Georgien sågs som ett grönt ljus för aggression i regionen.

Vi anser att EU och Nato som de viktigaste organisationerna för europeisk och transatlantisk stabilitet och säkerhet bör spela en ledande och central roll i att säkerställa frihet, säkerhet och välstånd i länder inte bara inom EU utan även inom angränsande europeiskt område.

Detta är ett lackmustest för EU:s och Natos trovärdighet att lösa konflikten i dess omedelbara närområde och för att bevisa för alla EU- och Nato-medlemmar, aspirantländer och demokratiska partners att det är värt att vara medlemmar och partners i dessa organisationer.

Denna förklaring är öppen för anslutning av ledare för andra demokratiska länder.

President i republiken Estland Toomas Hendrik Ilves

President i republiken Lettland Valdis Zatlers

President i republiken Litauen Valdas Adamkus

President i republiken Polen Lech Kaczyn'ski


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Relaterat i twingly-pressen:
* DN: "Ryssland: 'Cynisk kritik'"
* DN: "Invånarna har flytt Gori"
* DN: "Därför krigar Ryssland och Georgien"
* DN: "Georgisk vapenvila liknar kapitulation". DN-idioti: "uppstudsiga regeringen i Tbilisi"
* DN: "Ryssland sänkt georgiskt fartyg"
* SvD: "Ryssland avvisar vapenvila"
* SvD: "Georgien: eldupphör"
* Sydsvenskan: "Rysk ilska över USA:s transporthjälp"
* Sydsvenskan: "Ryssland sänkte fartyg"
* Sydsvenskan: "Georgien gav order om eldupphör"
* Dagen: "Georgien retirerar från Sydossetien"

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

2 Responses to “Polens och baltstaternas presidenters deklaration”

12 augusti 2008 12:07

Som största baltiska staten undrar jag varför Sverige är inte med i denna förklaring? :)

Magnus sa...
12 augusti 2008 22:51

Sakala. Den största baltiska staten. Du?! Var hälsad stat!

Jag är inte Sverige eller ens landets statsminister. Kanske han måste ta upp det med EU innan han gör något. Så är det väl numera. De som skrev deklarationen är annars länder som ofta i historien styrts av Ryssland. Ingen slump.

Såg din sida, och jag tar mig friheten att kommentera det du där skrev:

"NATO håller på att förvandlas till en privat polisstyrka och blir allt annat än just ett ”nordatlantiskt” sällskap."

Nato en säkerhetsorganisation för hela Europa och USA som har demokrati som mål. NOrdatlanten betyder inte Island, och organisationens namn bestämmer inte att de bvara får ha länder som gränsar direkt till Atlanten. Så lekskoleaktigt fungerar inte en organisation. Vad är du besviken på Nato för när de nu inte gripit in, vilket du inte tycks ha velat. (Jag anser de borde gripit in i detta, först genom att inleda medlemskap för Georgien och här ha stött dem militärt. Inget sånt har Nato gjort, så vad babblar du om?)


Sakala: "Så vaddå? Eftersom man såg till att Kosovo fick självständighet varför vill man inte med samma resonemang tillåta Sydossetien vara självständig."

Sydossetien var självständig provins inom Georgien, med egen regering. Se t ex min förra post.

Att Nato backade från att bjuda in Georgien samt Kosovofrågan var nog två viktiga orsaker till detta, jämte Georgiens framstötar i Sydossetien efter den massiva upprustningen där sen några månader tillbaka. Den gjorde såklart Georgien nervösa och skulle kunna jämföras med att Ryssland lade Gotland under sig. Om vi då sköt mot ryssar på Gotland, är då vi den attackerande parten som all världens vänstermedier har rätt att kalla angripare under det att Ryssland med militär tar över Sverige?


"Vad sa ni? Jaaaa, man gillar inte att Ryssland skall ta fördel. Så olika människor värderas olika beroende på vem har intresse i det. Jäkla trams."

Menar du att Sydossetien och Abzakien inte ska vara självständiga, utan kontrolleras och styras av Ryssland, som Ryssland i princip (i april månad) sagt de önskar göra. Och om Sydossetien blir ryskt, minskar då inte Sydossetiens självständighet jämfört med hittills? Vem är "Ryssland" för Kosovo om direkt jämförelse med Kosovo om Ryssland tar över Sydossetien (vilket de enligt internationella konventioner inte får göra)?

Du sa är från Litauen? Du har inte rysk bakgrund? Visst är Ryssland rätt hårda nu; upphörd demokrati i landet och aggressiva utåt.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.