Rykande amdassader och hett bloggtips

[Uppdateringar inom hakparentes.]

Huga! Det känns inte direkt bra att ha en utrikesminister av vår kaliber när krigsförklaringarna kommer på löpande band (Freivalds har enligt Sveriges Radio ännu vägrat att kommentera detta).

(Det skulle inte förvåna mig om vi får höra om missförstånd hos fattiga människor, och att inte så mycket hänt men att det som hänt ändå är olyckligt -- med dessa stackars människor och så. Men jag hoppas att det blir något tydligare...)

Vad och hur länge än vänster hävdar något annat eller vägrar att uttala det:

Krig


[Allt är relativt, och vilken typ av konflikt detta utvecklas till, och hur/om den kan stävjas med dialog, är frågan; USA:s kritik av teckningarna ser jag på sätt och vis som mest oroande; en mycket oroande eftergivenhet! Beror den på närvaron i Irak? Om oron kring teckningarna ger denna eftergivenhet, i vilka andra frågor kan då eftergivenhet komma att ske?]

Krigsförklaring. Den som inte tror att detta sker med den syrianska regimens goda minne begriper inget, jag säger inget, om landet Syrien! [Islamiska extremimster kan naturligtvis ha organiserat detta på ett sätt som inte regimen så enkelt kunnat stoppa, eller har vågat stoppa, men Rapports Eva Elmsäter menar dock i kväll att den Syriska regimen såsom diktatur måste vara involverad. I alla händelser en krigsförklaring från islamister.](Sen kan det diskuteras i vilken mån detta uppstått hos radikaler i befolkningen beroende på en kulturklyfta rörande syrianernas okunskap om oberoende medier, men... kan man jiddra om vad som helst? Extremisterna är inte dumma, har ett mål som innefattar islamism och samverkar med i det närmaste muslimska länder som Syrien. [Syrien, med 90 procent muslimer och 10 procent kristna, har ju inte direkt en religiös ledning i Baathpartiet.])


Well. Det är en day after tomorrow också, och jag har råkat på en konservativ blogg, Let's make a difference från en vad det verkar riktigt vettig kristdemokrat i Jönköping, Daniel Fredriksson.

Solong!

Comments

3 Responses to “Rykande amdassader och hett bloggtips”

Anonymous sa...
5 februari 2006 15:12

Nu är den första svenska Muhammedteckningen som hittas på http://www.sd-kuriren.info polisanmäld 4/2 2006.

Anmälan finns hos Norrmalmspolisen, Stockholm och har anmälningsnummer:

0201-K31808-06

Magnus sa...
5 februari 2006 16:29

Jag har nog lite ändrat syn i denna konflikt under det senaste dygnet, och anser nu mera att Jyllandspostens borde tydligare be om ursäkt för själva publiceringen, samt att inte USA:s kritik mot publiceringen är särskilt problematisk (som jag skriver är det mest problematiska i mitt inlägg ovan). En publicistisk moralkodex med stor respekt för religösa uppfattningar bör vara något självklart och krävs för att vi ska kunna leva tillsammans. God publiceringssed och ursäkter om övergrepp görs bör nog ske lika väl som att den förolämpade håller tillbaka eventuella lust att ta till våld.

Sålunda torde både aktörer i Danmark och islamiska ledare bör genom verbala initiativ -- danska beklaganden och islamiska ledares uppmaningar att inte bruka våld -- bidra till att mildra det som nu satts igång.

Det torde finnas en dynamik och psykologi som har med sådant som identitet och utdefiniering att göra här. Även med en mer dynamisk syn av aktiv ömsesidig respekt, med i kommunikation försök till förståelse, så ska inget av yttrandefriheten behöva offras!

Det är naturligtvis inga kloka människor -- de xenofober som läser SD-kuriren -- som skickar teckningar till den tidningen, och det är nog dessvärre svårt att övertyga SD-rasisterna att be om ursäkt, så där återstår nog bara att hålla igen motvåld. Det senare torde vara det bästa sättet att inte ge rasist-partiets tidning uppmärksamhet! (Kan man tänka sig att det lilla SD polisanmält sig själva för uppmärksamhet?) Skulle en polisanmälan på detta leda till åtal och fällande dom så torde yttrandefrihetens gränser ha blivit klart snävare, vilket vore mycket olyckligt. Jag ser inte att den bild du gör reklam för med din länk är hets mot folkgrupp (som JP-bilderna gränsar till), och således knappast intressant för åtal.

Vi kan bara säga att SD är puckade!

rgr sa...
5 februari 2006 16:39

"USA:s kritik av teckningarna ser jag på sätt och vis som mest oroande; en mycket oroande eftergivenhet! Beror den på närvaron i Irak?"

Reuters hade inte citerat amerikanska UD-personer fullständigt och DNs artikel avspeglar detta. Iförrgår innan ambassadbränderna sa t.ex State department-personal sammanfattningsvis:

'Our response is to say that while we certainly don't agree with, support, or in some cases, we condemn the views that are aired in public that are published in media organizations around the world, we, at the same time, defend the right of those individuals to express their views. For us, freedom of expression is at the core of our democracy and it is something that we have shed blood and treasure around the world to defend and we will continue to do so'

Och efter branden igår uttryckte USA att de står på Danmarks och europeiska allierade sida. Kanske du har en poäng att de uttrycker sig lite försiktigt med tanke på närvaron i Irak dock.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.