Väljer SD i riksdagsvalet...

Om hur jag i kväll tänker rösta i riksdagsvalet och varför.

För det första väljer jag bort moderaterna som oansvariga populister, centerpartiet för ickerationella gröna inslag och de rödgröna för det röda. Kristdemokraterna tycks alltid söka framställa sig som snälla, vilket inte sällan klingar falskt och framstår som populism -- men förstår hur Ingerö resonerar här...

Två partier har en politik som jag anser är av betydande vikt och gör att dessa förtjänar att övervägas att röstas på, sverigedemokraterna och folkpartiet. De har förstås även nackdelar.

SD:s fördel är framför allt invandringspolitiken, men mer resurser till försvaret är också viktigt där de i skuggbudgeten (pdf) anslår 2 mrd kronor extra 2010 och 5 mrd kronor mer per år från 2011. En nackdel hos SD är dock att man samtidigt föreslår att styrkorna i Afghanistan och på Balkan dras tillbaka. I SD:s utrikespolitiska dokument (Jimmie Åkesson säger dock att man lite lagt utrikespolitiken på is) vill man även avveckla NATO-samarbetet, vilket dock inte politiker som arbetar med detta i SD försvarar. En negativ inställning till USA finns också i gamla utrikespolitiska texten -- förhoppningsvis ett stänk av något alltmer förflutet.

Nu är dock SD:s försvarspolitik ett successivt -- men naturligtvis fegt -- avvecklande av insatserna i Afghanistan.

För det som inte avser försvarets upprustning anser jag FP är bättre i försvars- och säkerhetspolitik och kräver även inom alliansen ökade försvarsanslag. FP är även i alliansen rationella och bäst på energi- och miljöområdet (där moderaterna som för annat faller för opportunism). Men SD förefaller i energi- och miljöpolitik vara väl så bra som FP. Vidare kan FP kännas väl positivt till EU, men är troligen mer upplysningsfundamentalister än M i frågor som turkiskt medlemskap i EU.

Vad den ekonomiska politiken beträffar ligger SD:s faktiskt relativt nära alliansen och SD:s skolpolitik är mycket bra, inte helt olik FP:s.

FP hade alltså kunnat vara helt okej, trots att Birgitta Ohlsson fås på köpet (nu desarmerad som EU-minister). För SD avgör invandringsfrågans vikt och att jag bedömer att SD klarar av en vågmästarroll. De behöver en vågmästarposition för att på allvar aktualisera invandringsfrågan. Jag hoppas även att anslag till försvaret prioriteras högt, som trots att den inte tillhör SD:s tre viktigaste valfrågor är en av åtta punkter i skuggbudgeten.

Emot FP talar att en röst på dem inte lyfter nämnda diskussion och framför allt är en röst på Reinfeldt. FP har trots synpunkter om bl a heltäckande slöja inte visat tecken på att vilja kritiskt analysera invandringspolitiken.

SD:s riksdagslista anser jag har kandidater som inte riktigt inger det förtroende jag önskar, delvis utifrån misstänkta ideologiska preferenser. Men de har även en rad mycket lämpliga namn, bl a på 17:e plats Julia Kronlid. En annan mycket kvalificerad kandidat är Stellan Bojerud, arméofficer med överstelöjtnantsgrad samt militärhistoriker. Då han står på 22:a plats får han mitt kryss.

-
Anser, helt apropå, att SD:s svar igår på den annonserade nyheten att dådet mot en SD:are i Malmö eventuellt var fejk av denne var förtroendeingivande. Presschefen ställde sig på den anklagades sida men attackerade inte media och uteslöt i en bisats inte möjligheten av att anklagelsen kan visa sig riktig.


Relaterat i Twingly-media: BLT, TV 2, VL, TA, TA(2), SDS, SDS(2), SDS(3), SDS(4), SDS(5), SvD, SvD(2), SvD(3), HD, HD(2), Dagen, Dagen(2), Dagen(3), Dagen(4), DN, DN(2), DN(3), DN(4), DN(5), DN(6), GP, GP(2), GP(3), GP(4), Expr, Expr(2), Expr(3), Expr(4), Expr(5), Expr(6), Expr(7), Expr(8)
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

10 Responses to “Väljer SD i riksdagsvalet...”

Lars-Erik sa...
19 september 2010 15:57

Okej, ska försöka undvika personangrepp och invektiv:

Rösta på SD? Jävla idiot!

Ojdå, det sket sig.

magnus sa...
19 september 2010 16:12

Låt gå, vi är alla olika begåvade.

magnus sa...
19 september 2010 16:20

Om du, trots ickekonstruktiv hets, vill veta mer om min åsikt om SD, som inte är särskilt positiv men initierad (tycks veta mer om SD än de flesta journalister, av Expo-böcker om SD och diskussion med SD:are), så läs gärna min SD-kategori.

magnus sa...
19 september 2010 16:29

Det var alltså inget lätt beslut, men jag tror alltså att det är det rätta utifrån de argument jag har här och naturligtvis fakta som bl a presenterats i denna bloggs kategori migration.

Kommentera gärna dessa eller fråga nåt annat!

Anonym sa...
19 september 2010 16:31

Ditt jämförande och kunniga resonemang uppskattar en lekman som jag som dessutom är från landet ;-)

Anonym sa...
19 september 2010 16:41

Jag kan helt och hållet skriva under på detta. En förträfflig analys. Jag bor i Thailand och kan konstatera att de flesta svenskar man pratar med här säger öppet att de har röstat på Sverigedemokraterna. I Sverige tror jag att de flesta håller tyst om detta till efter valet,så ett valresultat på 10-15% skulle inte förvåna mig. DE jag har talat med i Sverige idag varav 2 invandrare säger samtliga att de har röstat SD. Nu umgås jag inte med kommunister, miljötomtar och andra fantaster så urvalet är inte representativt, men ändå!!!

D sa...
19 september 2010 16:45

"För det första väljer jag bort moderaterna som oansvariga populister.."

..och sen röstar du på SD?

SD är ju själva sinnebilden av ett populistiskt parti.

JohannaV sa...
19 september 2010 16:59

Magnus, vad glad jag blir! :-)

(Och fortsätt gärna granska sd - saklig kritik kan bara gagna partiet och Sverige.)

Anonym sa...
20 september 2010 12:37

Jag tycker ditt resonemang håller. Har själv dragit samma slutsatser - bara som en bekräftelse och stöd.
SD kommer att vara belagt med skam åtminstone några år till och det är naturligtvis upp till dem att nu bevisa att det inte behöver vara så.

Anonym sa...
3 oktober 2010 11:22

Ju mer lögner och skit ni skriver om SD kommer dom bara att bli ännu större folk är inte korkade som tidningarna tror.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.