Caldwell om invandring i Europa (III) -- arbetskraft?

Argumentet att invandring inte får handla om ekonomi kan framstå som försök att tysta diskussionen, särskilt om samtidigt argumentet att invandring är lönsam ges. Men kultur kanske viktigast. Ett problematiskt beteende bland turkiska män i Tyskland i TV-inslaget här, där det även finns de som arbetar på att anamma vår livsstil.

Tysk invandring finns i dessa exempel om invandring och arbete i Chris Caldwells bok om europeisk invandring (s. 41):

 • I Tyskland ökade mellan 1971 och 2000 andel utlandsfödda i befolkningen från 3 till 7.5 miljoner personer. Bland dem var 1971 andel arbetande 65 procent som till år 2000 sjönk till 38 procent. (Martin, Abella och Kuptch, Managing Labour Migration, s. 19-20.)

 • Andel som 1994 kom till Frankrike för arbete var bland de från Nordafrika 7 procent och bland de från andra europeiska länder 70 procent. Av alla invandrare var 29 procent arbetskraftsinvandring. (David Coleman, Why Europe does not need a "European" immigration policy.)

 • 45 procent av icke-europeiska invandrare i Danmark har arbete. Siffran anser ekonomer är hög och markerande imponerande arbetsmoral, då hälften av dem tjänar bara 100 euro mer per månad än om de gått på bidrag. (Rockwool Foundation newsletter, november 2006, s. 10.)

 • Påpekanden: Låg andel arbetskraftsinvandring måste inte avgöra andel i arbete, men i våra europeiska välfärdsstater finns ett samband. Läget är klart bättre i USA. Tysklands förändring kan nog delvis bero på färre industrier och äldre åldersstruktur.  Övriga Caldwell-poster:
  * Chris Caldwell om invandring i Europa
  * Caldwell om invandring i Europa (II) -- europeisk debatt
  * Caldwell om invandring i Europa (IV) -- missnöjes-utvandring
  * Caldwell om invandring i Europa (V) -- syn på islam
  * Caldwell om invandring i Europa (VI) -- citat om muslimsk lobbying
  * Caldwell om invandring i Europa (VII) -- islam och religionskritik
  * Caldwell om invandring i Europa (VIII) -- moderata muslimer


  Relaterat i media: BLT, AB, SvD, DN
  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Comments

  No responses to “Caldwell om invandring i Europa (III) -- arbetskraft?”

  Skicka en kommentar

  Kommentera relevant och undvik invektiv.

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.