Caldwell om invandring i Europa (V) -- syn på islam

Mera Caldwell. I kapitel 5 anges att européer under historien varit medvetna om att islam utgjort ett hot, inte minst genom de islamiska erövringskrigen från 800-talet och framåt. Dock ska historikern Hilaire Balloc 1938 ha varnat för konsekvenserna av att européerna hade glömt denna kunskap.

Caldwell menar att den mer sekulära arabiska nationalism som dominerade arabvärlden några decennier efter andra världskriget gjorde att till Europa invandrad arabisk arbetskraft inte upplevdes hotande samt assimilerades, men att islamisk fundamentalism tog fart samtidigt med massinvandring.

Caldwell nämner även två undersökningar. Dels en av France's National Consulting Committee on Human Rights (CNCDH) om folks känslor inför de stora religionerna, presenterad 2004. 52 procent hade en positiv och 13 procent en negativ syn på kristendomen. Bland européer hade 30 procent en positiv och 20 procent en negativ syn på judendomen. Dock hade 23 procent hade en positiv och 66 procent en negativ syn på islam.

I en undersökning i Tyskland 2007 ställdes frågan "When you hear the word 'Islam', what do you think of?", där 93 procent svarade "oppression of women", 83 procent "terrorism" samt 82 procent "radicalism".

Caldwell avslutar avsnittet med denna mening:
"The first European generations in 1300 years that did not see Islam as a threat turned out to be the last one."


Övriga Caldwell-poster:
* Chris Caldwell om invandring i Europa
* Caldwell om invandring i Europa (II) -- europeisk debatt
* Caldwell om invandring i Europa (III) -- arbetskraft?
* Caldwell om invandring i Europa (IV) -- missnöjes-utvandring
* Caldwell om invandring i Europa (VI) -- citat om muslimsk lobbying
* Caldwell om invandring i Europa (VII) -- islam och religionskritik
* Caldwell om invandring i Europa (VIII) -- moderata muslimer


Relaterat i media: KB, SMP, HD, DN, SvD, GP, VG
Andra bloggar om: , , , , , ,

Comments

3 Responses to “Caldwell om invandring i Europa (V) -- syn på islam”

Ikonoklast sa...
30 mars 2010 12:07

Förklaringen är enkel: Av frukten skolen I känna trädet. Jfr islams frukter med kristendomens.
Inte mycket att snacka om eller hur.

En bok som jag varmt kan rekommendera, som visserligen i första hand rör USA, men även i ett kapitel avhandlar "white nationalism" i Holland och Danmark, dvs. Pim Fortuyn och Dansk Folkeparti, är Samuel Huntingtons oerhört intressanta och perspektivgivande Who are we?

31 mars 2010 00:15

Tack för alla goda tips! Huntingtons "The Clash of Civilizations" har jag av någon omständighet tyvärr inte läst ut än :P, men denna ser jag att man måste läsa!

Anonym sa...
16 april 2010 08:05

Jag har nu inte läst Caldwells bok men jag har sett en del intervjuer som han har gett om den. Jag har svårt att ta hans argument seriöst då han buntar ihop oss alla som européer och muslimer. De goda mot de onda. Han visar inte någon som helst skillnad mellan t.ex. en troende kvinna från Iran eller en icke-troende från Somalia. Inte heller någon skilland mellan en spanjor och en ryss.
Jag är inte ett dugg rädd för att islam ska ta över Europa då majoriteten av islams värderingar bygger på samma grund som de kristna. Visst finns det muslimer som har radikala tankar men de utgör inte en stor del av muslimerna.
Jag håller med om att det finns ett problem med invandringen i Sverige (andra länder i Europa kan jag inte uttala mig om), men svaret på det är inte att se en religion som ett hot.
Den sista meningen som han avslutade kapitlet med kan jag bara skratta åt. Den sista generationen i Europa som inte ser islam som ett hot kommer vara den som utrotar alla stereotyper och fördomar och rädslan för "den andre". Det är generationen som inte kommer låta sig styras av myter och verkligen inse att vi alla kan leva tillsammans i fred om vi bara vill.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.