LO-höjdare: 20-25 procent arbetslöshet!Bild från SAP i Örebro län.

Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet säger i DI att ett gäng i LO mellan skål och vägg brukar säga att det är 20-25 procents arbetslöshet i Sverige. Detta togs i dag upp av De Opresso Liber, som även har bra poster om den nya enligt uppgifter inte alltför smickrande boken om Göran Persson liksom om minister Lena Hallengrens gamla bidragsfusk i SSU.

DI har även här en artikel med läsarreaktioner på Hans Karlsson-intervjun.

Comments

3 Responses to “LO-höjdare: 20-25 procent arbetslöshet!”

17 mars 2005 11:32

Nu borde räntan sänkas

När till och med LO överger regeringen och pekar på ett enormt arbetslöshetsproblem borde räntan sänkas för att stimulera ekonomin. Eller finns det någon annan metod?
/DNg

Magnus sa...
17 mars 2005 23:59

(Jag är lite dåligt uppdaterad på konjunkturer och diskussionen om räntenivån så jag orerar bara följande, i denna parentes: Jag vet inte hur det resoneras. Inflationen är ju låg, så med tanke på det är väl räntesänkning från en i jämförelse med andra länder ganska rejäl nivå inte orimlig. Å andra sidan är ju handelsöverskottet ganska bra, och man förväntar sig kanske en försämring där och kanske att den amerikanska räntan ska ta ett skutt uppåt?)

Men räntan, som man väl mer och mer ser som ett finjusteringsverktyg som *kan* vara lite "fel" utan att rasera ekonomin, är nog inte det centrala för att komma till rätta med artbetslöshetssituationen. Denna situation måste mötas med stora strukturella förändringar. Såna förändringar som vänstern reflexmässigt säger är avsedda att missgynna arbetare och de små människorna, fast det ju inte alls är så; varken avsikten eller effekten! Så det måste till en förståelse för att skattenivån måste sänkas radikalt för att förbättra företagsklimatet och möjligheten att konkurrera, men även för att det ger politikerna mindre makt.

En "Irländsk lösning" skulle jag vilja se, och om det bara räcker fram till en "Nya Zeelands-lösning" må det väl vara hänt. En "dansk ekonomisk lösning" (49 procent skattetryck), som man kanske kan förvänta sig är oppositionens ambition, är jag rädd för skulle vara otillräcklig för att få Sverige på rätt köl igen!

Att socialdemokraterna vill höja skattetrycket är förfärande!!! Och jag är inte så optimistisk om att skället på Persson ska ge bra utdelning. Jag misstänker att det även kan ligga spin-idéer bakome det där. Att trigga Persson och ge honom gnistan igen, eller kanske att den som blir hånad får sympati?

Jag är även lite rädd för att om Persson får tllbaka gnistan och Nuder-Persson kör gammal retorik om pigjobb och liknande mot oppositionen, att de kommer igen i den svenska (oskuldsfulllt dumma) opinionen.

19 mars 2005 17:05

Om inte räntan så skatterna

Resonemangen kring varför det är olämligt att sänka räntan indikerar ett systemfel i det stabiliseringspolitiska tänkandet. Det ska inte göras något för att förbättra läget eftersom det kräver en räntehöjning när inflationen ökar.

Den som föreslår en skattesänkning kommer att mötas av detta argument. Därför hade det varit oerhört intressant att få höra vad Ulvskog, som verkligen försäkrade att hon ville bekämpa arbetslösheten, hade svarat på denna fråga i lördagsintervjun, se min kommentar: http://danne-nordling.blogspot.com/2005/03/ulvskog-klarade-arbetslsheten.html
/DNg

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.