Solen styr klimatet enligt ny forskning

Vill gärna tipsa om en artikel i norska tidningen Dagbladet om Henrik Svensmarks senaste forskning om solens påverkan på klimatet.

Det är artikeln Den indirekte forbindelse.

Jag har inte kunnat se några större brister i Svensmarks teori (att den inte testats i laboratorieförsök i CERN, med i experiment alstrad och kontrollerad joniserande strålning och mer noggrann resultatanalys är inte vad som kan kallas en brist med teorin), och den kritik Svensmark fått har varit felaktig.

Om den nya studien, som detaljerat analyserat molns beteende, säger solforskaren Christoffer Karoff bl a följande:

"Det är ett otroligt starkt resultat, eftersom beräkningar visar att solen påverkar atmosfären mycket starkare än Svensmark och hans kolleger hittills har trott. Han visar att det hände något markant i molnen inom loppet av några timmar efter ett stort solutbrott. Till exempel innebär en 10-procentig förändring i atmosfärens jonisering en 7-procentig minskning av vattenmängden i molnen över haven. Studien dokumenterar att den mekanism som Svensmark fann experimentellt i laboratorieförsök även fungerar i den verkliga världen. Det är ett tydligt kausalt samband."


-
En annan studie, av Gerald Meehl m fl, visar att solaktivitet styr de dramatiska förlopp i havsströmmar med påverkan på atmosfären som går under namnen El Nino och La Nina (värmande respektive kylande fenomen). Studien tas bl a upp av Accuweather-bloggaren Brett Anderson samt av Anthony Watts.

---------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: GP; DN; GP
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

2 Responses to “Solen styr klimatet enligt ny forskning”

dark & green sa...
24 juli 2009 05:08

Solen är en stor faktor i det hela läs gärna mitt inlägg om det:

http://dark-and-green.blogspot.com/2009/07/klimatforesprakarna-och.html

Magnus sa...
26 juli 2009 01:38

Det var en klokt inlägg och förnuftigt syntesförsök, så jag lägger upp länken, här.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.