Utmärkt text om yttrandefrihet

Bra analyser i angelägna ämnen duggar inte tätt i media, så missa inte Lars Åbergs artikel i gårdagens GP, "Tolerans ingen religiös dygd". Åberg levererar en klartänkt högst läsvärd kommentar med utifrån en publikation om Muhammedkrisen. Viktiga avslutande stycken:

"Toleransens innebörd har gradvis förskjutits från försvar för den som yttrar något till skydd av den som tar del av yttrandet. I samma anda har svensk lag skrivits om så att det är den som påstås ha diskriminerat som har bördan att bevisa att ingen diskriminering har ­förekommit.

En av Roses slutsatser, värd omsorgsfull diskussion, är att Khomeinis gamla krav på globalt förbud mot att kränka islam håller på att äta sig in i internationell människorättspraxis. Om, skriver han med en drastisk formulering, kritik hindras behöver islamister inte längre försöka ta livet av de hädiska: tystnaden kommer att sänka sig över offentligheten.

Vad exemplen på censurkrav riktade mot konstnärer och författare visar är att kränktheten aldrig formuleras av privatpersoner utan ingår i politiska kampanjer. Om den kan etableras som styrande princip i världspolitiken blir det inte individer och dissidenter som värnas utan diktaturer och doktrinära maktgrupperingar."


(Lars Åberg skrev även den omdiskuterade artikeln DN Debatt-artikeln "Godhjärtade svenskar ser på invandrare som husdjur".)

Relaterat i media: VL, E24, BLT, SDS, SvD, SvD(2), HD, DN, DN(2), Dagen, GP, Expr
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Comments

No responses to “Utmärkt text om yttrandefrihet”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.