Kepel om islams gränser

God Jul! Här en fin version av O helga natt.


Läser just nu Gilles Kepels Kampen om Islam (Bokförlaget Atlas översättning av Fitna - Guerre au cœur de l’islam (2004)). Kepel menar att man rutinmässigt använt tidigare krigföringsstrategi och skriver:
...det nya hotet innebär inte bara en ideologisk förskjutning från kommunism till islamism, från det stängda östblocket bakom sin järnridå till de muslimska länderna fast med samma oförändrade hotbild. Det finns nämligen en skillnad i definitionen mellan den kommunistiska och den islamistiska skådeplatsen. Den islamistiska hade inga egentliga geografiska gränser, inga skäggiga gränsvakter i kort qamis eller några Volkspolizei som lekte murabituner (dessa muslimska soldatmunkar som i gamla tider slog sig ner i de länder som islam lagt under sig). Det moderna islams territorium är inget avgränsat eller slutet område, det utgår ifrån de gamla gränserna mellan dar al-islam (islamiskt område) och dar al-kufr (ogudaktiga områden) som de traditionella muslimska teologerna byggde sin världssyn på. Det gör anspråk på västvärlden, smyger sig in i förorterna där och sprids via Internet. Dess avbrutna gränser går längs Paris norra ringväg till ghettona i Chicagos south Side, Little Egypt i Jersey City och Kleine Istanbul i Berlin via Londonistan och Madrids barrios.

Visserligen hade kommunismen penetrerat nittonhundratalets europeiska samhällen och institutioner i högre grad än islam, men den hade en extern referens, Sovjetblockets "realsocialism", som hade fungerat både som en social kontrast för den europeiska medelklassen och en fix idé för NATO-strategerna som utan svårigheter vann över Warsawapakten. I den islamistiska världen finns ingen Warsawapakt. ..."

Återkommer nog med en recension eller analys i ämnet när jag läst klart.

Andra bloggar om: , , ,

Comments

No responses to “Kepel om islams gränser”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.