NYT: "Europa ser inga problem med muslimer och det är problemet"

Översatte ur oväntad artikel i New York Times, av John Vinocur i Amsterdam.

Europa ser inga problem med muslimer och det är problemet

Av alla Europas stora och pågående plågor är den med mest osäker bot den misslyckade integrationen av dess allt större och mer alienerade muslimska samfund.

Sen följer några stycken om hur Europas ekonomiska problem kan mätas men att det som har med konflikt mellan muslimsk och inhemsk befolkning svårligen mäts.

...Frits Bolkestein, tidigare ledare för Liberal Party, som nu leder den holländska regeringen, har gett rådet till "igenkännliga judar, ortodoxa judar" att deras barn borde emigrera från Nederländerna till Israel eller USA. Han sa: "Jag ser ingen framtid för dem här på grund av antisemitismen, särskilt bland marockanska holländare, vars antal fortsätter att växa."

Uttalandet chockade den senaste månaden holländarna dubbelt.

Det var dels uttalandet i sig, ljudande inom ramen för nationens historia där nästan hela den judiska församlingen på 150.000 personer före andra världskriget utplånades av nazisterna.

Ovanpå det fanns Bolkesteins åsikt att den nederländska staten knappast framgångsrikt skulle kunna hantera problemet och hans osäkerhet om att det nederländska folket skulle kräva dess lösning. Detta var frågor, sa han mig senare, som återspeglade hans djupa och övergripande oro över långsiktig påverkan av muslimsk befolkning på samtliga europeiska samhällen.

Beträffande trakasserier av ortodoxa judar på offentliga plats säger Bolkestein, som inte är jude, att det är en "skandal" och "en tragedi" och att han ser liknande förhållanden i Frankrike och Sverige.

Premiärminister Mark Rutte, en liberal, har svarat Bolkestein genom att erkänna att problemet är ett med "stort symbolvärde".

Han sa om Nederländernas antisemiter: "Vi står skuldra vid skuldra mot dessa åsnor". Och: "Vi vill vinna tillbaka samhället från de jävlarna."

Det låter väldigt mycket som ett medgivande från högsta ort om att det nederländska samhället flyttats eller retirerat till en plats där det inte vill befinna sig.

Sen nämns Bolkesteins pessimism om demografi. Ca 6 procent av befolkningen är muslimer och enligt landets statistikbyrån kan den vara upp till 11 procent år 2050.

Snabbare befolkningsökning än för den inhemska befolkningen, extremisters dödliga planer, ett skarpt missnöje för värdlandet bland muslimska män som är tredje generationens invandrare och samhällen där stora delar av den etniska majoriteten hävdar att de känner allt mindre hemma - vad ska Nederländerna, och extrapolerat Europa, göra?

Återgå till en slags mångkulturalism som Tysklands förbundskansler Angela Merkel åtminstone insisterat är död?

Faktiskt har en samtyckets och förnekandets skola sina anhängare. Jürgen Habermas, i decennier ledande tysk intellektuell, har skrivit: "Vi hade, och har tydligen fortfarande, att övervinna synen att invandrare ska förväntas att ta till sig majoritetskulturens 'värderingar' och anpassa sig till deras 'vanor'." André Glucksmann, med en liknande position bland franska intellektuella, i synnerhet på grund av hans syn på europeisk nihilism, hänvisar numera till "imaginära konflikter" som involverar franska samhället och Frankrikes muslimer.

Nederländernas Job Cohen, ledare för Labor Party och Amsterdams före detta borgmästare som besegrades av Rutte i nationella valen i juni förra året, pekar till och med på muslimers lidande och utestängning från det europeiska samhället.

Tillfrågad av en holländsk reporter om nuvarande omständigheter påverkande muslimer liknar exkluderandet på 1930-talet, en uppenbar referens till de nazistiska raslagar som satte judar i en oacceptabel situation i det tyska samhället, svarade han: "Ja."

Cohen förklarade: "Det sker på två sätt. De får skulden för muslimsk extremism. Och de får skulden när några marockanska barn ställer till det."

Frits Bolkestein, vars far var fånge i Buchenwald, beskriver för mig Cohens verklighetsuppfattning som "kulturell masochism".

Sedan nämns bl a att Jean Marie Le Pen efterträds av dennes dotter och artikeln avslutande med denna mening:

Tilltagande hård och ömsesidigt förnedrande konfrontation mellan Europa och dess muslimska invandrare visar inga tecken på att lösas upp, bara mera plågor.


GoV rapporterade mera utförligt om Bolkensteins uttalande.


(Via CreepingSharia)

Relaterat i media: SvD SVT HD
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “NYT: "Europa ser inga problem med muslimer och det är problemet"”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.