Hitchens och Littman -- inte optimistiskt om Egypten

Än vet vi inte hur pågående arabiska protester i länder med hårdföra regimer kommer att sluta, t ex i Syrien. Vi vet inte ens utgångenen av skeendet i Libyen.

Här dock två mycket bra/intressanta texter om utsikter för demokrati efter Egyptens revolution.

* Christopher Hitchens har en artikel i Vanity Fairs april-nummer! Beträffande att upproren i arabvärlden jämförs med andra revolutioner menar Hitchens: "-I can’t find any parallels, models, or precedents at all". Lite mer om innehåll (om ni av någon obegriplig anledning inte avser läsa artikeln): Hitchens menar att man i länder som Egypten saknar en samhällsmodell man vill införa och även saknar självklara ledare, utom möjligen det muslimska brödraskapet. Egyptens har även en extremt lågutbildad befolkning och Hitchens befarar återkomsten av en repressiv regim. Vidare reflekterar han över förutsättningar för ett bakslag av samma slag som Iran. Han nämner hur islamism i Jemen försvårar situationen men tror inte att arabvärlden måste vara evigt dömd att styras av despoter. Avslutande ord: "...this wouldn’t be the first revolution in history to be partially aborted".

* Dag Selander har översatt en intervju med Gisele Littman (a k a Bat Ye'or) om utsikter för demokrati i Egypten samt om Europas roll och situation.


Relaterat i media: BLT 1 2 3 SvD 1 2 3 4 5 6 HD 1 2 ST 1 2 DN 1 2 3 4 5 6 VL GP 1 2 3 4 5 6 SVT 1 2 VG 1 2 3 Dagen1 2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

One response to “Hitchens och Littman -- inte optimistiskt om Egypten”

Anonym sa...
26 mars 2011 06:54

Flaeste politikere er betalt av Islamistene direkte til sine bankkonti i Sveits eller gjennom gode stillinger internasjonalt.

Demokrati i arabiskeland tror ingen paa

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.