Dansk invandringspolitik gav stor besparing

Googlar 'danmark' 'invandring' 'besparing' för att hitta en svensk artikel om i veckan släppta danska utredningen som visar att deras kostnad för invandring minskade kraftigt pga invandringspolitiken. Hittar inget.

Vänsterlutande tyska Der Spiegel hade i fredags en artikel, som bl a nämner Jyllandspostens artikel om detta. Snabböversatte inledningen:

"Danmarks stramare invandringslagar har sparat landet miljarder i bidrag, hävdar en statlig utredning. Integrationsministerns rapport har lett till att högerpopulisterna kräver ännu större hinder för invandrare i syfte att öka sparandet.

Extremt strama regler har de senaste åren dramatiskt minskat inflöde av människor till Danmark, och många i regeringen är nöjda med detta resultat. "När vi nu kan se att det spelar roll vilka som kommer hit har jag inga problem med att ytterligare försvåra för de man kan misstänka kommer att bli en börda för Danmark", sa center-liberala integrationsministern Søren Pind till tidningen Jyllands-Posten.

Pind uttalade sig efter att ministerns rapport -- initierad av högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF) - kom fram till att Danmark genom att skärpa invandringslagarna har sparat 6.7 mrd euro (10 mrd dollar) under senaste 10 år, pengar som annars tros ha spenderats på socialbidrag och bostäder. Enligt rapporten kostade invandrare från ej västerländska länder som klarade av att ta sig till Danmark staten 2,3 mrd euro, medan de från väst har faktiskt bidragit med 295 miljoner euro till statskassan."

Danmarks nettobesparing på ca 60 mrd kronor borde med snarlik politik ge oss en besparing på ca 200 mrd kronor. Detta med tanke på högre invånarantal och att vi 2001 tog emot flera per capita och sedan ytterligare ökat invandringen.

asylskande1995_2010_swe_dan_125214756_edit
Bild via Thoralf.


Enligt artiklarna verkar vissa danska politiker se minskad invandring som kassako. Jag anser inte att invandring i första hand bör styras av ekonomi, fastän man förstås kan räkna på den. Jämte kostnader orsakade av misslyckad integration, eller att viss invandring drivs av oönskat nyttjande av trygghetssystem, finns andra skäl att skärpa regler, såsom kulturella.

Jag tror att de flesta ser problem med hur idag 5 procent invandrare med bakgrund i arabvärlden och mellanöstern innebär att kanske i Göteborg bortåt 10 procent och i Malmö 15 procent (?) har den bakgrunden, samt inser att det inte är hållbart när årligen tusentals nya därifrån anländer. Det lär resultera i några till hälften muslimska städer om endast några decennier. (Om Sveriges statistik här.)

Nämnas kan att ökningstakt i Sverige för de med nämnda bakgrund långt mer än halveras vid radikalt minskad invandring, då den inte främst drivs av födelsetal [1]. Att kraftigt minska invandring är alltså inte, som en del tror, lönlöst.


[1] Nettoinvandring från muslimska länder ca 30 000 per år medan födslar från de 5 procent man utgör pga demografi och högre födelsetal är grovt 10-15 procent av samtliga ca 110 000 födslar.

HT: IW

Relaterat i media: SvD GP NA HD EK LTÖ 1 2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Dansk invandringspolitik gav stor besparing”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.