Islamofobi-ordet på lite annat sätt

Läser Kenan Maliks Från fatwa till jihad och ordet islamofobi dyker upp.

Malik nämner Sconestenen där få i Skottland firade när omdebatterade till England bortförda stenen fördes tillbaka. Orsak menar Malik var att stenens betydelse hade blivit dess funktion att få klaga på England, som när den var återförd hade gått förlorad.

Vidare:
"...få klagomål väger tyngre än muslimska. Från den anstöt Salman Rushdie väckte till västs orättvisa utrikespolitik är förbittring den uttolkning som den muslimska identitetens ikläds. Den har till och med ett särskilt namn: islamofobi, det stoff i vilket all denna klagan och bitterhet och ressentiment har insvepts. För tio år sedan hade ingen hört talas om det. Idag vill alla, från muslimska ledare via antirasistiska aktivister till ministrar, övertyga oss om att Storbritannien -- ja, alla samhällen i väst -- är gripna av ett irrationellt hat mot islam, ett hat som leder till institutionaliserade trakasserier, fysiska övergrepp, social diskriminering och politisk alienation. ja, mer än så: det leder till en holocaust."

Sen nämner Malik bl a filosofen Shabir Akhtar, som alarmistiskt varnat för att nästa offer för gaskamrar är muslimer, samt ordföranden i Islamic Human Rights Commission, Massoud Shadjareh, som hävdat att muslimers öde om inget snabbt görs kommer att bli detsamma som för judar på tidigt 1900-tal. Malik visar dock att jämförelsen med jagade judar inte fungerar och att t ex påståenden att muslimer oftare än andra säkerhetsvisiteras inte stämmer (afrokaribier är dock överrepresenterade 4-5 gånger).

Malik visar istället att särbehandling för muslimer i motsats till vad som hävdas snarast är positiv sådan.

-
Radikala islamistiska konferensen jag nämnde här, och GT här och här, hade just temat islamofobi; "Islamofobi och unga muslimers situation i Sverige".

Återkommer ...troligen med en djuplodande recension av Kenan Maliks bok.

Relaterat i media: SvD1, SvD2, DN
Andra bloggar om: , , , , ,

Comments

One response to “Islamofobi-ordet på lite annat sätt”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.