Santorum vann i stater -- segt för R-Money

I natt var det val i tre delstater i republikanernas race om vem som ska bli partiets presidentkandidat. Efter tidigare fyra delstater ledde ledde förre Massachusettsguvernören Mitt Romney med 78 delegater, men betydligt över 1000 krävs visst för seger.

Romney har ändå allmänt setts som favorit men opinionsmätningar visade att f d senatorn för Pennsylvania Rick Santorum, hittills 3:a i racet, kunde vinna två av de tre stater, Missouri och Minnesota, medan opinionsundersökningar i Colorado gav Romney knappt 40% och Santorum på knappt 30%. Tydligen var valen i natt inte så viktiga då delegater inte band sig för vilka de senare kommer att stödja. Mathias Sundin har koll på det ...och allt!

Sensationen är att Santorum kammade hem grovt hälften av rösterna i Missouri och Minnesota samt just nu ändå har chans att vinna Colorado. Med 30% räknat i Colorado leder Santorum med 42% före Romney på 30%, så trippel möjligt.

(Uppdatering: Santorum vann alla tre stater, med dessa siffror mot Romney: Missouri 55-25, Minnesota 45-17 och Colorado 40-35.)

Men fastän Santorum vinner i dessa tre stater kan nog Romney ta hem spelet. Han leder hittills klart nationellt och tros ändå av de flesta bli republikanernas kandidat. Men häromdan mätte ett opinionsinstitut Santorums chanser mot Obama, där han faktiskt fick 45% mot Obamas 44%, ett bättre resultat än Romneys och osvuret är bäst.

USA:s nästa - socialkonservativa - president?


Igår sa visst Tim Pawlenty, som tidigt hoppade av presidentkandidat-racet, att han anser att Santorum saknar den kompetens en president behöver.

Särskilt pinsamt för Romney i natt var kanske att han kom först på 3:e plats, efter Ron Paul, i Minnesota.

För Romney var det kanske den här fotograferingen som ställde till det?Förre talmannen Newt Gingrich är givetvis kvar i racet, men framstår som trött och dalar i opinionen.


Relaterat i media: SvD SvD2 DN GP GP2 SVT SR
Andra bloggar om: , , , ,

Comments

No responses to “Santorum vann i stater -- segt för R-Money”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.