GRN-sviss a'la Magnus


(Det är inte snöret som granskas.)

Denna fredag föranledde mig ett lunchekoinslag att svissa ihop följande anmälan till granskningsnämnden (GRN):

Inger Arenander, inrikespolitisk kommentator på Ekot, har en kommentar cirka 7-10 minuter in i programmet om moderaternas förslag till satsning på kommunala skolan. I avslutningen av kommentaren säger hon när frågan om skillnaden till bland annat folkpartiet tas upp:

"men moderaterna vill ju egentligen ha ett helt annat system än det som gäller i dag".

Detta är felaktigt. Moderaterna vill ha samma skola som i dag. Fast lite förändrad enligt detta förslag, vilket Arenander själv några sekunder tidigare i kommentaren säger INTE går på tvärs med övriga partier i oppositionen.

Arenander säger alltså att moderaterna vill byta dagens skolsystem mot ett helt annat, och det är ju fel.

Vidare säger Arenander tidigare i kommentaren om möjligheterna för kommunala skolor att vis avi friskolor förbättra verksamheten, att det i förslaget "inte finns ekonomiska muskler i det här förslaget som innebär nån skillnad". Men där missar man att de 4 miljarderna är avsedda att förbättra just den kommunala skolan samt förbises effekterna av de förändringar i verksamhetsramar som moderaterna förslår.

På grund av det ovanstående anser jag

1) att kommentaren felaktigt angav att moderaterna vill ha ett helt annat skolsystem än i dag

samt

2) att Inger Arenander genom att hon även missade att påpeka den stora ekonomiska satsningen på fortbildning av lärare i den kommunala skolan felaktigt angav att inga ekonomiska muskler i förslaget fanns som påverkade kvaliteten i skolan.

Jag anser att 1) och 2) ovan innebär direkt oriktiga beskrivningar av det helt centrala i moderaternas förslag och skolpolitik, vilket missgynnar moderaterna på ett sätt så att kommentaren inte kan anses uppfylla SR:s sändningskrav vad objektivitet beträffar.

Om 3-6 månader kommer detta att ha manglats av den granskningsnämnd vars majoritet tycks vara sossar.

Livet är underbart!

**

JKL Groups blog skriver i ett inlägg om att GRN synar sponsring i SVT (men fäller man någonsin ett vänsterreportage, hur skruvat det än är?). Man nämner några som sitter i nämnden.

Men Granskningsnämnden är väl oberoende i alla fall?

Granskningsnämnden – som ansvarar för att bl a SVT följer lagar och tillståndsvillkor– utses av regeringen. I nämnden sitter t ex Annika Åhnberg, tidigare socialdemokratiskt statsråd och Sören Thunell, tidigare informationschef för socialdemokraterna och pressekreterare i statsrådsberedningen, Vidare återfinns här Ella Niia, som är förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket och tidigare förbundsjurist för LO samt den moderata riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeroth.

Vidare tills nyligen regeringsrådet samt rättschefen på justitiedepartementet Göran Schäder och hans socialdemokratiske företrädare på departementet, Johan Munck (GRN:s ordf). Av nämndens 7 ordinarie ledamöter samt de 4 suppleanterna ser jag 7 personer som är "blockpolitiskt" till vänster om mitten. Professor Per- Arne Jigenius och Lena Adelsohn Liljeroth är "blockpolitiskt" till höger om mitten (medieprofessor Bo Reimer samt konstnären Maaret Koskinens eventuella politiska preferenser känner jag inte till och har väl nu McCarthy:at mig så det räcker och blir över. En SVT-journalist placerar jag t ex utan skrupler till vänster om mitten).

Alltså 4 "vänster" (Munck, Niia, Thunell och Åhnberg), 2 "höger" och 1 neutral bland ordinarie ledamöter. Så nu klickar jag väl iväg min i "den sista sovjetstaten" förmenta Sisyfosansträngningen till GRN-anmälan!

(Blir nog ännu en anmälan innan kvällen, men den bloggar jag inte. The revolution will not be a GRN-anmälan... (nej, förmodligen en Reinfeldt-reträtt :-o ))

Comments

No responses to “GRN-sviss a'la Magnus”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.