intressant av Birro...!

Source-bild.

Det här blogginlägget kanske inte borde skrivas, tänker jag. Kommer att teckna en vänsterprofil i positiva ordalag. Ja det är detta debattinlägg (**) som inledningsvis förefaller vara ironi, men som inte blir alldeles solklart vare sig det ena eller det andra - detta eftersom att samtidigt med orden om att överklassen aldrig svikit någon i mitten av inlägget (precis innan nedläggningen av Elektrolux för att tjäna småpengar iofs tas upp!) kommer i kritik mot att vanliga människor är obildade och koketterar med det, och att de när ekonomins och välfärdens nedgång drabbare dem (även om Birro kanske inte explicit nämner ekonomins nedgång) har en benägenhet att sparka nedåt istället för uppåt, men att vem som helst kan sitta där, lika fort som ett knäpp med fingrarna. (Nyanseringen av socialism är kanske att det hänger även på människorna, hur samhället ser ut (samt kanske deras chanser att klara sig).

Det senare om att vem som helst när som helst kan bli fattig stämmer nog inte alldeles helt, bland annat då olika människor har olika förutsättning att klara livets påfrestningar (och en icke-vänster-politik sätter väl större förhoppningar på individens egen kraft vilket den anser utvecklas i ett ickesocialistiskt samhälle).

Jag känner inte till Birro så väl och minns mest att han varit ganska kreativ men även en rätt vänsterradikal diktbedömare i P3 Frank, och att han är poet. Men han är rätt duktig och ambitiös på sin grej och kanske - fast jag orerar nu bara - kan bli en bra dramatiker? [Uppdatering nedan korrigerar orerande.] (Hade väl nyligen en uppsättning med bästa möjliga regissör och skådisar nyligen. Jo, här om den. Store poeten o författaren Stig Larsson som regissör samt Börje Ahlstedt i en roll, var det visst. uss-ja vänsterpartiet rakt över :-/ men skicklighet och djup!) Han verkar även göra sitt jobb med inläsning av klassikerna, och beskrev i nån intervju för några år sen helt ärligt hur grymt segt det var - ...eller snarare kunde vara, kanske.

[Uppdatering: Senare halvan i stycket ovan gäller naturligtvis Marcus bror, Peter!]

Och det inte entydiga med hela artikeln gillar jag! (Något som jag associerar till en och annan stor författare...)

Så läs artikeln (länken längst upp) och bedöm själva om Birro sviker sina ideal eller väljer att vara förankrad i en reell situation och söker ta itu med den! (Jag tror inte att Birro "skiftat sida", men en odogmatisk vänster är sannolikt inte så mycket mindre klok än en idealistisk liberals tanke om alltings utjämnande -- om inte vad rikedom beträffar (där principen kan vara motsatt), så exempelvis varje skillnad mellan könen eller andra godtyckligt valda principer -- och där kanske blinda principer kan komma att styra om behövande får eller inte. (Varken materiella motiv eller hjärta svävar väl såsom idealen i det blå.) Nåväl - lite onödigt att dra denna vals igen kanske! Ursäkta min svada.)

Birro kanske här inte kan komma ifrån att han reflekterar över en hake hos kollektivet, det dumma folk som koketterar med att vara obildat och är så dumt att det sparkar nedåt (på letter i Vaxholm?). Att lösningen är mer av kollektiv och att allt lite mer totalitärt styrs upp tror jag ju aldrig att Birro skulle önska sig.

--

[Bara nu inte Birro drar igång med ’hatahöger-och-alla-västerländska-bomber’-krevader... då är det väl dags att ta detta inlägg, stoppa det i halsen och svälja iiisch!! Trevlig helg! ;-]


(**) Säkert gammalt för vissa av er. Ska läsa vad som bloggats om detta debattinlägg först efter att jag klickat iväg detta. Uppdatering: Det var nästan inget skrivet om Birros debattartikel bland bloggar på intressant.se . Dock en kommentar av stationsvakt som tyckte reflektionen om skryt över okunnighet var bra, samt exemplifierar.

Comments

One response to “intressant av Birro...!”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.