Om du inte har exempelvis ännu olyssnad musik att beta av eller helt enkelt bara behöver koppla av med gamla favoriter så annonserade just Danne Nordling den webradiosända debatten mellan Per Nuder och Mikael Odenberg, med temat svensk ekonomi. En intressant uppstart på den långa duell som valrörelsen kommer att bli?
Här finns länk till debattens URL. (Tekniskt krångel, så debatten läggs ut 21.00 på www.sap.se.)
Sen kan det ju mycket väl hända att du behöver lugna dig med lite cool musik (Bill Evans)! ;-)
Tankar om moderaternas debatt-taktik och politiska profil:
Det som jag ser som spännande i denna debatt är vilken positionering som Odenberg kommer att inta. Inte beträffande försäkringsnivåer, som ju brukar anses påfresta alliansen (nej, det tror jag han klarar bra, precis som Reinfeldt gjorde i debatten mot Persson), utan snarare i vilken utsträckning Odenberg kommer att släppa fram en incitamentsargumentation och att incitament måste tillåtas verka för att arbete och företagande ska löna sig. Detta fanns inte mycket av hos Reinfeldt (som istället satsade allt på att skryta med att vara en bättre sosse än Persson), och eftersom moderaternas skattesänkningar i dag endast motsvarar några enstaka procent av skattetrycket (och övriga borgerliga partier ligger mycket nära detta) så undrar man hur mycket av traditionell moderat politik det finns kvar i moderaterna? De små skattesänkningarna ska ju vidare riktas mot de lägst betalda (som om inte incitament-problem genom marginaleffekter redan fanns).
Att moderaterna vill ha lägre löner är en kritik som skulle kunna bli ett problem för partiet. Moderaterna vill visserligen satsa på skolorna samt på högre utbildning, men det känns ändå lite som att deras politik i dag mera lutar åt ett idealistiskt liberalt håll och sätter sin tillit till att liberala ekonomiska reformer riktade till "underklassen" (dem med lägst inkomst) ska lösa våra problem Detta istället för fokus på att Sverige står sig som kunskapsnation (det senare, en "gren" där socialdemokraterna i alla fall i retoriken -- dock inte lika framgångsrikt i praktiken -- visat framfötterna). Således undrar man om vi bevittnar ett "moderaterna goes idealistiskt", där inte konservativ analys av hur samhället ser ut och de ordentliga förändringar av incitamentsstrukturer som behövs även för kvalificerade näringar och i skikten av högavlönade. Liksom att den offentliga sektorn mer behöver omorganiseras och privatiseras istället för att -- som nu finns med i moderaternas retorik -- få mer pengar. Men moderaterna och övriga borgerliga partier föreslår ju vårdpeng istället för dagens planekonomiska styrning av vården (som ger vårdköer!) och man är ju rätt eniga beträffande denna vårpolitik, så... alliansen är nog ändå ett bra... nåja, ett "bättre socialdemokraterna".
Slutligen kan väl ett väl envist och ensidigt fokus på de ekonomiskt mesta svaga grupperna, anställda i offentlig sektor vara ett sätt att knipa "ickemoderata" röster på, men är det så säkert att moderaterna i längden kan ha detta som huvudbudskap? Det är absolut viktigt att bry sig om de svaga, rent etiskt, och med en vänster som älskar att svartmåla moderaterna behövs kanske den profil som nu Reinfeldt gör till moderaternas? Men om tillväxtbudskap konsekvent och ständigt ska hållas tillbaka vete sjutton om man ska våga lirka ner en M-valsedel i det vita kuvertet i September nästa år?! :-| (Jag hoppas att man, lite modigt Blairskt, vågar lira liiite på andra strängar vid en eventuell stor ledning inför nästa hösts val.)
Ett (m)oment 22 kanske.
Lika bra att låta (m) vara en mjuk sosse-variant och vinna valet... Det finns ju i alla fall plussidor i klok vårdpolitik och en positivare syn på företagande även med en sossifierad högskatte-opposition. En klar förbättring av välfärdsfunktioner, men en bortspelad förbättring av vår låga tillväxt är ju i alla fall något...
Instamatic-bilderna från Anne-Marie Berglund
3 timmar sedan
Comments
No responses to “Nuder vs. Odenberg, klockan 16:15”
Skicka en kommentar
Kommentera relevant och undvik invektiv.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.