Muhammedbilder i litteraturen



Detta är en av en massa så att säga respektfulla Muhammed-bilder. Profeten avbildas även i något Tintin-album.

Bloggen Skogsbrand har massor av andra bilder och info.


Då Koranen inte lär förbjuda bilder på Muhammed, och att sådana förekommit tidigare i religiösa sammanhang förefaller inte bilder på Muhammed i sig vara ett rimligt mål att attackera (betänk att samtliga JP-bilders tecknare, även de som tecknat ickeprovokativt, är mordhotade -- något som naturligtvis ingen ska vara). Men en uppfattning inom vissa grenar av islam lär vara restriktivitet, och att satir riktad mot Islam är förbjuden i islamiska diktaturer är förstås fallet. (Satir mot judar och kristna samtidigt legio i arabvärlden.)

Det intresse som finns i bilderna nu är, som jag kan se, behovet hos folk att få reda på vad som väcker såna känslor. Av den anledningen publicerade ju även en tidning i Jordanien i dag teckningarna. Upplagan drogs sedan in och anvsvarige utgivare sparkades, men i ett arabland så skedde ett försök att publicera satiren för informationens skull (satir mot judar och kristna som sagt normal där). Annars anser jag inte att det finns något större intresse i att blåsa upp teckningarna i media.

Jag lovade skriva något om yttrandefrihet, men hinner inte det nu och det har som vanligt skrivits väldigt mycket bra "out there". En inlägg om teckningarna som dock kan ses som ovanligt välbalanserat är ett på bloggen Al Hamatzav där åsikten att bilderna aldrig borde ha publicerats framförs jämte diverse tänkvärda reflektioner.


Uppdatering 22:45. Vill bara nämna att den stora försiktighet och hänsyn som krävs i ovan länkad bloggpost inte är en något jag förespråkar, bl a då jag anser att satir inte ska falla under censuren. På bloggar har Rowan Atkinssons ord
Rätten att driva med något är mycket viktigare för ett samhälle än rätten att inte bli förlöjligad, eftersom det första är frihet och det senare förtryck.
citerats rätt flitigt. Det mest osmakliga självcensureras troligen då cred kan förloras. Jag anser snarare att sympati-publicering av teckningarna är rimlig och i nuvarande situation önskvärd! Tyst diplomati har aldrig åstadkommit något annat än att de onda - som man varit tyst mot - mutat in nya segrar (ska nu tydligen självmordsbomba, efter mordhoten mot tecknarna och tidnigspersonal). Att ge signaler om orubblighet kan vara viktigt.

Men flera av bilderna är naturligtvis osmakliga såsom generaliserande muslimer som monster och det är ju idiotiskt -- om än inte olagligt -- att publicera såna eller att publicera bara för att provocera! Orubbligheten ska bara gälla att inte förbjuda eller straffa utan bara kritisera och beklaga publicering.

[Uppdatering fredag: Jag utvecklar min syn i en ny blogpost. Uppdatering söndag: Jag tror att jag mer börjar inse att konflikten inte gäller ett man ställer krav på yttrandefriheten utan snarare på gott omdöme och att man -- läs Jyllandsposten -- medger bildernas olämplighet och det dåliga omdömet i publiceringen.]

Sen finns (fanns) för nyfikna fler Muhammedbilder från världslitteraturen här.

Att uppmana folk att, om möjligt, handla danskt samt rigga danska bannern nedan är nåt simpelt man väl kan bidra med. Danskarna har haft stor livsmedelproduktion för just muslimer men tar säkert ett ekonomiskt avbräck, om islamiska samfundet fortsatt vägrar förstå försvaret av bibehållen yttrandefrihet. Men ett stöd i det som blivit ett handelskrig från islamiska länder skadar knappast.



[Uppdatering söndag: Frågan är dock om inte kampanjer, som denna för lojalitet till dansk handel, mest bidrar till att öka polariseringen? Både aktörer i Danmark och islamiska ledare bör nog genom initiativ -- danska beklaganden och uppmaningar att inte bruka våld -- bidra till att mildra det som nu satt igång. Det finns en dynamik och psykologi som har med identitet och utdefiniering att göra; även i en mer dynamisk och respektfull syn, med bättre kommunicerande danskar, ska yttrandefriheten under inga omständigheter behöva offras. Min syn i denna fråga är i alla fall "dynamisk" :-) ]

Solong sålänge!

Comments

No responses to “Muhammedbilder i litteraturen”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.