Nu hotas ännu en tecknare

Så här uttrycker sig Freivalds i ett officiellt uttalande om det första regeringsingripandet mot medier sedan, möjligen, andra världskriget:
- Jag kommer i alla lägen att försvara tryckfriheten, men SD-kurirens provokation tar jag bestämt avstånd från.
samt
- Det är fruktansvärt att en liten grupp extremister utsätter svenska personer och svenska intressen för uppenbar fara. I den upphettade stämning som råder ser jag oerhört allvarligt på detta. Detta är en liten grupp som inte har något stöd i vårt land.

Freivalds är uppenbarligen unik i sin medgörlighet gentemot islamisterna (här teckningen som stoppades), vilket BBC ska ha skrivit om. Den står i bjärt kontrast till Fogh Rasmussens relativa lugn. Bloggen Hit och Dit citerar vetenskapsmannen Benjamin Franklin (1706-1790):
"De som är beredda att ge upp väsentliga friheter för att få lite temporär säkerhet förtjänar varken frihet eller säkerhet."

Vad Freivalds inte heller inser är att vem som helst kan råka ut för totalitaristernas bannor. Nu har nämligen en tysk tecknare fått ett dödshot över sig för att denne tecknat några tyska fotbollsspelare med soldatutrustning respektive iranska dito med bombbälten (historien i SvD och Der Spiegel). Tecknaren menade att denne var kritisk mot Tyskland och blivit missförstådd, men tecknaren har nu tvingats under jord. Har du publicerat något som skulle kunna misshaga muslimer? Skulle Jinge kunna råka ut för dödshot för denna bild på Bodström i skägg och turban? Går någon säker? Finns det fortfarande någon som tror att turbulensen kring JP-teckningarna gällde kränkning av en religion? I svenska bloggosfären har Dibbuk och Egon Motwhalls gett exempel på islamiska länders satir. Liknande bilder förekommer i statskontrollerade medier, och censuren (kontrollen) i aktuella stater är ju stenhård.

Frihet ska råda för alla. JP:s teckningar var tydlig satir på exempelvis våldsamma islamister samt kvinnoförtryck inom islam, inte hets mot alla muslimer. Mordhoten mot tecknarna kom visserligen direkt men upprördheten först efter fyra månader och den islamiska kritiken gällde att religionen kränkts. Det finns inte en chans att demokratins yttrandefrihet kan anpassas för att inte driva med religion utan att demokratins yttrandefrihet upphör att existera (även om en kristdemokrat nu visat tacksamhet mot islamisterna i frågan och kräver förbud mot att håna religioner).

Slutligen, en passande Cox & Forkum-satir.

Solong sålänge!

Comments

No responses to “Nu hotas ännu en tecknare”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.