Libaneser dissar Hizbollah

Bästa läsare, många av er läser förmodligen (förhoppningsvis!) redan Dick Erixon. Men för säkerhets skull... Läs gärna hela det inlägg som avslutas så här:
...jag vill avsluta detta referat med egyptiske kolumnisten Ali al-Ibrahims ord:

Hizbollah vann propagandakriget eftersom många i väst vill att de ska vinna, som ett sätt att komma åt USA. Men araber är kloka nog att veta att en seger i TV är något annat än seger i verkligheten.

Vår västerländska mediebransch är en katastrof i sig själv. Den stödjer och underblåser fascistiska rörelser för att främja sin egen politiska dagordning. Vi som mediekonsumenter lever i samma elände som sovjetmedborgarna under Pravdas storhetstid. Skillnaden är att propagandisterna är journalistkåren själv, inte statens förtryckarapparat.

Och Sveriges Radios reporter Cecilia Uddén gör visst Hizbollah till hjältar.

Blev ett lazy, bekvämt, inlägg detta. De har väl också sin tid... ;-)

Andra bloggar om: , ,

Comments

4 Responses to “Libaneser dissar Hizbollah”

blaze sa...
26 september 2006 11:18

du kan inte komma o jämföra hizbollah med sovietregimen, inte heller säga att libaneser dissar dem för att du inte lever där nere..minst 80% av libaneserna stöder hizbollah.

Magnus sa...
27 september 2006 15:01

"du kan inte komma o jämföra hizbollah med sovietregimen"

Eh. Hur är det med läskunnigheen? Jag citerar ju Erixon som jämför våra medier med Sovjetunionen. Inte ett rätt i din undran, alltså.

Vissa opinionsundersökningar när det gällde Hizbollahs legitimitet i början av konflikten gav dem ett all time high på omkring den siffra du nämner. Innan var förtroendet lägre och efter kriget har tydligen ett uttryckligt missnöje luftats, nämligen ett missnöje med att Hizbollah startade och drev kriget överhuvudtaget; att de många tusen raketerna överhuvudtaget avfyrades mot civila i norra Israel. Inte minst i södra Libanon är den kritiken uttalad. Något som f ö även (till och med) Cecilia Uddén speglat i sin rapportering.

Hizbollah är och anses även av libaneser vara Irans skapelse och har hittills varit en milis och alltså inte Libanons egentliga armé.

Skulle tro att stödet nu efter kriget sjunker tillbaks några tiotals procent till en s a s "ursprungsnivå". (Nazrallah har f ö beklagat att han startade kriget. Inget en man av den kallibern gör om han inte måste det.)

(Man kan också notera att de som inte stödde Nasrallah, som under kriget f ö hyllades som en hjälte i ett allt mer konformt/tyst Beirut verkar ha blivit långt mer kritiska till Hizbollah. Det gällde t ex kristna grupper, liksom druserna.)

Det officiella skälet att starta kriget var f ö några hektar land, Sheba Farms, som Libanon aldrig haft men som Hizbollah gjorde anspråk på. Detn marken är antingen Syriens eller Israels och Israel har i princip erbjudit den till Syrien, men de har inte velat förhandla om saken. (En bra grej att ha kvar i framtida geopolitik av givande och tagande, kanske?)

Roula sa...
4 oktober 2006 00:13

Allt jag vill säga e att jag kom från libanon bara för några dagar sen och jag kan garantera dig att d flesta Libaneser stödjer Hizbollah!

Magnus sa...
15 oktober 2006 22:25

roula: Jag skriver ingenstans att inte Hizbollah har haft stöd av en majoritet av libaneserna. Det var enligt undersökninger 60-70 procent innan kriget och steg till 80 procent under kriget. Men underkriget blev även det motstånd som fanns starkare. Vidare har efter kriget öppen kritik riktats mot Hizbollah i Libanon, där bl a Sveriges Radio (som nästan aldrig sagt något negativt om Hizbollah utan att säga något minst lika negativt om Israel) rapporterat om kritik bland befolkningen i södra Libanon, mot att Hizbollah alls satte igång kriget. Detta är alltså anmärkningsvärt och torde med all sannolikhet visa på en pendelrörelse, liksom även Nazrallahs ursäkt att han startade kriget visar på en ovanlig situation inställning från honom som bara kan förklaras med ett missnöje mot hans organisation.

Jag tror alltså inte att stödet för Hizbollah i dag är långt under vad det var innan kriget och såledestror jag att de har majoritetens stöd såsom militära styrkor, men även detta stöd är bräckligt och attlibaneserna beträffande just detta krig inte är okritiska mot Hizbollah. Hizbollah bildades såsom organisation i Iran av iranska shiiter och är inte den libanesiska statens militär. Man kan ju också reflektera över hur pass ärligt folk kan förväntas svara på vad de anser om en våldsstyrka i ett land som ickedemokratiskt kontrolleras av samma våldsstyrka. Jag tror dock att undersökningarna delvis ger Hizbollah legitimitet. Men det är inget halleluja från alla libaneser, Hizbollah dissades i ovanligt stor utsträckning efter detta kriget för att de alls startade det och situationen militärt är problematisk i Libanon.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.