Om orsak till terrorattentat

Erixon tar upp Liza Marklund som i Expressen lägger skulden för det terrordåd som planerades på oss och vårat "vi och dom"-tänkande, samt att våra krig har dödat flera än deras terrordåd skulle ha gjort ("deras" förresten?!?) Liza Marklund bryr sig (i likhet med övriga anti-Israelvänstern eller Hizbollahs egen retorik) inte om att reflektera över försvarskrig och proportionalitet.

Ett motargument -- och förhoppningsvis bra recept mot -- det så vanliga skuldbeläggandet på sekundära faktorer -- såsom att terrorn beror på fattigdom, diskriminering eller andra sociala orsaker -- avlivas av en bloggare som Jörgen Modin i en post länkar till. Orsakerna tycks vara specifik ideologisk/religiös propaganda och inte i nämnvärd grad nämnda sekundära faktorer.Andra bloggar om: ,

Comments

2 Responses to “Om orsak till terrorattentat”

staffan sa...
16 augusti 2006 12:45

Magnus, du visar upp bloggslutsatser när de är som allra sämst. I bästa fall kan bloggandet leda till fördjupning och förståelse, en diskussion som för något vidare. Ditt inlägg om orsakerna till terrorism är det tydligaste besviset på motsatsen jag har hittat. Jag ska spara det som dåligt exempel.

Från en extremt snabb och anti-intellektuell slutsats av "tänk-inte-bara-tyck-Erixon" om att Marklund skulle stödja Hitler om hon levt på 30-talet (vilket är bland det dummaste han skrivit, vilket inte säger lite).

Via en lika extremt förkortad slutsats på Modins blogg från en artikel av Douglas Farah, kommer du alltså fram till att orsakerna till terrorism är religiös propaganda.


Du kan inte kalla andra andra orsaker än religiös propaganda för sekundära orsaker. Det är fördummande. I alla konflikter i historen har tidigare oförätter spela in. Tror du att någon politisk skola skulle kunna skapa de senaste årens terrorism om det inte fanns ett grundmurat hat mot vad de upplever som västerländsk imperlialism.

Om USA inte blandat sig i mellanmöstern på det sätt de gjort, dödat tusentals i olika interventioner, orsakat hundrtusentals döda barn i irak under 1990-talet, anfallit Irak två gånger, stött Israel i förtrycket mot palestina.

Du kan inte bortse från detta, det är inte sekundära orsaker, utan en förutsättning för de aktioner vi nu ser.

Precis på samma sätt är ju terrorn i Israel de mördade israeliska ungdomarna på disko och i bussar den brinnande orsaken till Israels hat och misstro mot sina grannar.

Med din argumentation är det de israeliska skolornas fel att Israeliska barn är rädda för terrorister. Eller militärskolors fel att unga Israeler klär sig i uniform och dödar palestinska stenkastande barn.

****
Dessutom måste du sluta att bara ta Dixons ord för givet, utan att ens kolla källan.

Han gör ett klassiskt blogg-trick att hitta på en felaktig rubrik till hennes inlägg och påstår att artikeln handlar om en sak när den handlar om något annat.

Du sväljer villigt betet och påstår att hon lägger skulden på oss? Var i artikeln står det?

Magnus sa...
17 augusti 2006 09:21

Glämde kommentera följande två stycken:

Du skrev:

Du kan inte bortse från detta, det är inte sekundära orsaker, utan en förutsättning för de aktioner vi nu ser.

Får jag då fråga om inte du bortser från att det finns en religiös förklaring. En som styrks av att många akademiker från medelklass, som åtnjutit vårt välstånd i väst samt haft jobb och god standard, har utfört terrordåd efter att ha haft kontakt med religiösa extremister där de introducerats i tron, samt att dessa även skrivit förklaringar att de gjort terrordådet för att straffa de otrogna och att kriga för islam (vilket naturligtvis inte är vanlig Islam, måste åter igen sägas). Du bortser ju från att man i denna typ av fall finner ideologin vara orsaken samt att just detta är det vanliga mönstret. Varför bortser du ifrån det? Det har funnits konflikter mellan muslimska länder och västländer under olika tider, men den terrorism som vi nu ser har ingen motsvarighet till något liknande vid andra krig eller kolonialism eller så. Det finns ett rakt och tydligt samband mellan jihad och terrorismen, och tro nu inte att denna slutsats är felaktig bara för att den är trivial.


Du skrev:

Precis på samma sätt är ju terrorn i Israel de mördade israeliska ungdomarna på disko och i bussar den brinnande orsaken till Israels hat och misstro mot sina grannar.

Var finner du parallellerna här? När gjorde israeliska ungdomar terrordåd mot palestinier senast? Hos israelisk ungdom finns inte den hat-, mord- eller självmordskult som finns inom islamismen och inte heller de terrordåd och självmordsdåd som alltså islamismens hetsande mordpropaganda resulterar i.

De Israeliska ungdomarna reagerar ungefär som vi hade gjort på samma sak. Om en sekt som i ideologin hetsat att döda svenskar hade haft ett starkt inflytande i Danmark och några hundra svenskas årligen dödats i deras attentat, ja då hade ju vi fått en misstro mot danskar. Det är en naturlig och sund mänsklig reaktion som inte innebär att vi blir onda. Vi kan fortfarande se situationen klart, fortsätta att umgås med alla våra danska vänner samt sätta en vägspärr på Köpenhamnsbron för att kontrollera att inga i sekten kommer in med bomber. Hajar du nu?

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.