Regeringens Hizbollah-konferens?

(Okej, de senaste inläggen har inte vart nått vidare, så då kan man ju lika gärna gå in på koko-genren "öppet brev till politiker", ja rent av till statsminister. :-/ Men det blev nog inte så pjåkigt ändå...)


Bäste Göran,

jag tycker inte att Sverige bör ge nåt till Libanons nu. För det första, Göran: Du har visst i snacket inför arrangerandet av konferensen explicit nämnt skadade libaneser, men inte de 159 döda och 4262 skadade israelerna. Göran, du anklagade Israel för att inte skilja på civilbefolkningen och krigande, vilket inte alls stämmer, men du brydde dig inte ens om att Hizbollah -- som Ahlmark anmärkte i DN -- aldrig ens gjort den distinktionen (alla deras raketer med splitterbomber medvetet mot Israels civilbefolkning och de använde i strid mot folkrätten civila sköldar).

Nu efter kriget ser vi hur Iran genom sin organisation Hizbollah satsar medel att nyuppföra Libanons alla bostäder och samtidigt ge alla libaneser ett års fri hyra. Ett inte alltför försvagat Hizbollah lär nu allt mera ta över Libanon (vilket iofs hade inletts redan innan kriget; tidigare tagna bilder av Michael Totten), och nu talas allmänt om att Libanon är på väg att bli ett nytt Iran. På Gaza ansluter sig tydligen Fatah, den i jämförelse med Hamas (det starkt antisemitiska islamiska brödraskapets skapelse Hamas) ändå relativt moderata organisationen, till just Hamas och jihad (BBC). Israel fruktar därför nästa gång ett tvåfrontsangrepp där Syriens långdistansmissiler och vars "chemical and biological arsenals" kan komma att användas (Jerusalem Post).

För att förbereda den så kallade givarkonferensen besökte Carin Jämtin i dag Beirut, där den just nu kanske mest öppet rasistiska och antisemitiska organisationen på jorden på Iran-regimens initiativ har tagit över ett land gränsande till Israel och där denna organisation, Hizbollah, i och med kriget också i handling visat att deras mål är att utplåna det judiska folket och staten Israel. Något man redan muntligen hade annonserat. Apropå återuppbyggnaden investerar ju Iran massor i återuppbyggnaden av södra Libanon, så borde inte de bli hedersgäster på konferensen?

Varför, Göran, ska vi skicka pengar till ett land där den värsta sortens fascister med målet att utplåna ett närliggande folk samt nu även tros börja avrätta homosexuella samt kvinnor som anklagats för otrohet, allt enligt en islamisk lag? Kan vi inte istället utlysa ett embargo gentemot den regimen, vilken ju ändå tar emot ymnigt stöd från Iran? Kan vi inte ge Israel vårt moraliska stöd, ja kanske även militärt, i kampen mot den gryende totalitära islamofascism som hotar sprida sig i arabvärlden och med Hizbollah och Hamas redan finns utanför Israels gräns? Ett sådant stöd borde väl Israel även ha fått under kriget -- ett krig där demokrati attackerades av antisemitisk och totalitär inhuman islamofascism.

Göran, då situationen i Libanon enligt bedömare är sån att terrororganisationen Hizbollah -- denna Irans organisation -- tar över i Libanon, borde då inte den politiska utmaningen ligga i hur vi bäst oskadliggör dem snarare än bidra till den redan av Iran kraftfullt stödda fundamentalistiska diktaturen?

Okej att skadade behöver hjälp men även sjukvård sörjer ju Iran via Hizbollah för, och varför nämns inte Israels offer? Att en givarkonferens skulle kunna minska Hizbollahs inflytande i Libanon är väl knappast heller troligt (Hizbollah kommer säkert på nytt, starkare än tidigare, att anfalla Israel). Och vilka proportioner har detta i jämförelse med t ex det så glömda Darfur? En konferens för offren i Darfur, Göran?


Helt apropå:

Bloggaren Daniel Fredriksson har här ett bra inlägg om Kofi Annans hållning i denna konflikt, vilken kanske lite liknar din... Läs den gärna, Göran!

--

Uppdatering: Sökte och fann nu att Simon Wiesenthal Center hårt kritiserat regeringen för att konferensen inte hjälper de israeliska offren (ST), men hittar i övrigt ingen kritik mot konferensen. Detta blogginläggs titel är förstås utmanande/extremt/"koko", men har ju även ett frågetecken samt syftar till att aktualisera ett vidare sällan diskuterat sammanhang.

UPPDATERING 21/8: Från Omvärldsbilder(**) 2003 refereras en libanesisk professor i statskunskap som anger att Hizbollahs budget är större än den libanesiska regeringens budget, där hälften av stödet kommer från Iran:
Hamzeh uppskattar dessutom att organisationen har en budget om minst 1 miljard dollar per år, vilket är mer än den libanesiska regeringen har att röra sig med. Hälften av denna summa kommer enligt Hamzeh från Iran, där en shiitisk teokrati utövar ett andligt veto över organisationen.

Den återstående hälften stammar ur Hizbollahs egen affärsverksamhet i och utanför Libanon, samt donationer till partiet, säger han.

Även om Iran skulle kunna förmås att skära ned biståndet till Hizbollah, så är gruppen självförsörjande, säger Hamzeh. Och han bedömer det som osannolikt att Hizbollah skulle förlora sina finansieringskällor, och i synnerhet då inte martyrföreningen.

"Inte ens Khatami [Irans relativt sett reformvänlige president] skulle dra in stödet till martyrföreningen", säger han. "Det är en moralisk fråga; att stödja dem som kämpat för partiet."

För närvarande verkar det därför som om Hizbollahs framtid är säker, inte enbart genom att finansieringen är säkrad, utan också genom den villighet med vilken många av dess kvinnor bjuder ut sina barn till martyrskap.

Uppenbarligen håller Libanon närmast bokstavligen på att tas över av Hizbollah!

(**) Omvärldsbilder är en sammanställning från Institutionen för freds- och utvecklingsforskning på Göteborgs Universitet för Sida:s räkning, bestående av källor från FN, diverse internationella organisationer samt nyhetsbyåer. Beträffande denna källas risk för överdrift till Hizbollahs nackdel: Sajten bashar Bush för orkanen Katrina, ger stort utrymme åt Blix idé att ge Iran morötter samt återger uppskattande Milosevic-stödjande Pinters tal där väst häcklas som ondskans imperium. (Typisk politisk profil på Göteborgs Universitet???)
Andra bloggar om: , , , ,

Comments

One response to “Regeringens Hizbollah-konferens?”

23 augusti 2006 04:22

Hejsan alla nyfikna läsare!
Vill passa på att flagga för mitt senaste inlkägg om FN-resolutionen och dess svagheter och olika aspekter på min blogg.

http://dafred.blogspot.com/2006/08/ingen-klarhet-om-implementeringen-av.html

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.