Ekelunds artikel om sd

[Uppdatering (senaste 11 okt): På denna Sydsvenskan-länk finns samtliga repliker -- från Olle Svenning, Henning Mankell med flera -- liksom Fredriks gemäle på dem. En sammanfattning gjorde Gudmundsson här.]

En artikel av Fredrik Ekelund i Sydsvenskan lär få viss betydelse samt refereras till när artiklar i ämnet i dessa tider nämns!

Välskriven i berättande stil och startar med ett samtal mellan vänner på författarens balkong. Om du inte ska läsa artikeln avslöjar denna avslutning vad den handlar om:
För att förklara sd:s framgångar i de gamla arbetarstäderna bör man analysera Stefan och Charlies oerhörda trötthet inför gängen och kriminaliteten och ta den helt berättigade oron för islams utbredning på allvar.

Det är inga "fascister" och "monster" som lyft sd i Malmö och Landskrona. Det är till stor utsträckning vanlig, strävsam arbetarklass som fått nog, eller "fått nock", för att säga det på ren malmöitiska, av integrationens baksida, den som aldrig debatteras på kultursidorna. Tar vi inte denna oro på allvar utan låtsas som att gängen inte finns (Kadhammar), att det är löjligt att oroa sig för islam (Svenning) eller bara tittar på situationen från ett sociologiskt von oben-perspektiv (Fryklund) - då kan Sverigedemokraterna redan nu inteckna ännu fler mandat i nästa val, både kommunalt och i riksdagen.

Som jag ser det är artikeln en uppmaning till att kräva sådant som lika måttstockar gällande allmän moral men även att lagar som skyddar individen enligt vår sekulära liberala samhällssyn verkligen finns. Att vi inte tolererar en annan samhällsmodell genom att t ex tolerera den av islam påbjudna slöjan i skolorna. Genom islam en politisk både symbol samt tvång eller handling med relevans på mänskliga rättigheter.

Någon kanske tycker att detta är obalanserat, men jag håller med. Jag tror även att muslimers närvaro i väst kan ha betydelse i islams utveckling bort från en utvecklingstendens mot sträng repressiv absolutism. Men då får vi inte backa på vårt samhälles friheter och kanske bör vi även införa regler för nya uppkomna situationer. Om t ex bortgifte förekommer eller om implikationer med slöja i skolan blir tydliga kan det vara fullt befogat att lägga nya hinder för ett mer strängt religionsutövande. Flickors valfrihet eller integration i svenska samhället kan visst vissa samhällsdebattörer vara tysta om -- ibland kräva tystnad -- samtidigt som desamma inte sällan verkar skrika i falsett över sådant som att Intelligent Design redovisats i biologin på någon kristen friskola. (Ett exempel på en liknande obalans är när Liza Marklund beskriver Londonterroristerna som lite förvirrad ungdom men där Bush är ondskan själv.) Well, det kanske är jag som helt har tappat proportionerna??? :-|

Fredrik Ekelund nämner problemen slöja innebär och menar att ett förbud mot religiösa symboler i skolorna borde införas. (Att ett sådant förbud i Frankrike lett till att slöja är otillåtet i skolan vet jag har stötts av islamiska franska tänkare och ledare.)


Nåväl. Mer än 6 av 10 muslimer är för västs friheter och sekulära demokratiska institutioner, så rimligtvis är bara några promille av svenskarna nu för sharialag ...ville jag bara i sedvanlig "anti-hets-ordning" tillägga. (Kanske lite töntigt...) Vidare tror jag inte omedelbart och allmänt slöjförbud i skolorna vore bra, men en diskussion och en tydlig utveckling i den riktningen är nog nödvändigt.

En önskan om bättre integrationspolitik och en lämplig restriktivitet i invandringen tycks fortfarande vara politisk känsligt, men jag önskar samtidigt att SD:s roll i svensk politik minskar med tanke på vad partiet varit och ännu delvis är. Men ska detta senare gå i uppfyllelse kan knappast Fredrik Ekelunds vädjan till våra politiker och partier klinga ohörd.


Andra bloggar om: , , , ,


(Pingat på Intressant.)

Comments

No responses to “Ekelunds artikel om sd”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.