Om islam igen - och norskan Hege

Variationen på min blogg är uppenbarligen enorm just nu!!!

Well. Ser att för snart en månad sen en norska, Hege Storhaug, aktiv i människorättsorganisationen Human Right Watch, var aktuell med en ny bok kritisk mot invandring och mångkulturalism. Titel: "Men størst av alt er friheten - om innvandringens konsekvenser".

Har inte hört talas om henne. Försöker först förstå boken i Dagbladet-artikel om Hege (som länkats av någon bloggare), men tar efter en stund till svenska språket på SD-Kuriren. De skriver att hon kritiserat den svenska invandringen som att den kommer att störta Sverige i avgrunden och skapa en massflykt av svenskar till Norge och Danmark. De 29000 som tas emot i Sverige i dag påstår hon se som bevis för detta. (Min kommentar: Cirka 100000 föds per år i Sverige. Drygt 1/5-del av ”nya svenskar” torde alltså på dagens i nivå invandring vara invandrare. Utomeuropéer något färre (Kanske 1/8 ??). Högre födelsetal hos invandrare utelämnar jag.)

Jag kan acceptera påståenden att inte 90-talets högre invandringsnivå (än dagens) var rimlig samt möjligen även att dagens är något större än vad vi klarar att integrera, men jag vill också tro att en usel integrationspolitik nog haft en avgörande inverkan på dagens situation.

Nåväl. I SD-Kuriren framstår Hege närmast som invandrarfientlig vettvilling, men där har kanske SD klippt och skarvat lite i egen partipolitisk smak.

Finner även en bättre och begriplig artikel om och med Hege på norska sajten Minerva, där den som intervjuar nämner följande faktauppgifter från boken:
"Du peker i boka di på at andregenerasjons fremmedkulturelle innvandrere faktisk ikke i større grad gifter seg i Norge enn sine foreldre. Tre av fire i andregenerasjon henter sine ektefeller i opprinnelseslandet, og de aller fleste av disse ekteskapene er avtalt av familiene. Bare 3% oppgir at de gifter seg av kjærlighet."

Stämmer dessa siffror? Låter otroligt! Så stora andel av utländska partners i arrangerade äktenskap bland somaliska muslimer skulle inte förvåna, men inte för alla muslimer! Norge har iofs många pakistanska invandrare, men... Hege beskriver sen situationen med arrangerade äktenskap och hur det lösts i Danmark samt förordar en lösning liknande den danska varpå intervjuaren frågar:
"Men har man ikke ofret mye av den individuelle friheten for å få til dette? Myndige mennesker bør vel få gifte seg med hvem de vil?"

...och Hege svarar:
"Jeg er et frihetselskende menneske, og det er ikke behagelig å foreslå slike regler. Men jeg har likevel etter mye tvil kommet til at det er riktig. Majoritetsbefolkningen må ofre litt for sårbare minoriteter."

För utsatta individer i minoriteter menade hon säkert, om man ska vara riktigt peeeeeeetig.

Här en recension i Dagbladet.

Här en artikel av Hege i Dagbladet.

Vi har internationellt sett många nya böcker i detta ämne de senaste åren, så jag funderar: När kommer nu den första svenska boken i genren problem med islam? (Det blir kanske denna, Heges, eller är den redan översatt?)

Har ännu inte sett detta attentat mot en buss i Paris som rubrik i de svenska tidningarnas nätupplagor (kollade i dag vid middagstid när europeiska medier ännu hade fokus på nyheten samt senare – ska söka och uppdatera vad de skrivit senare).

27_wo_france_bus_burn_4.jpg

Här i arabisk press tycks det i alla fall vara mer frispråkigt om den franska situationen än i svenska medier (världens 14:e friaste land ur yttrandefrihetssynpunkt). (Update: Oops! Nyheten var visst gammal och hade med årsdagen av kravallerna för några dagar sedan att göra. Stod naturligtvis en hel del om bränderna i DN, men i flera artiklar bara en politiker (Claude Dilain, socialdemokratisk borgmästare i Clichy-sous-Bois) tas som franskt sanningsvittne och DN:s Ingrid Hedström förklarar hur allt hänger på att politiker hanterar det finkänsligt (d v s inte det minsta provocerar slöddret som tror de kan göra vad de vill). Vadå "allt hänger på"? "En framgångsrik jihad hänger på"... Jo visst! Det så klart. Ett enskilt mordförsök är en annat epitet på det skedda som DN sträcker sig till att i en artikel använda. World Tribune väljer att direkt i huvudrubrik ange systematiken: "Ongoing 'intifada' in France has injured 2,500 police in 2006". Skillnaden mellan detta eller Gulf News ovan gentemot DN:s nedtoning av det skedda är kan ju inte vara större! DN skriver om saken som att den är ett politiskt problem/pussel där de våldsamma är offer och lösningen (antar jag??) "tyst diplomati" medan internationell press redogör för skrämmande omständigheter i ett storskaligt systematiskt våld krävandes stora resurser för att kväsa det.)

Har ännu inte heller sett något om den imam i Manchester som i en intervju förespråkat mord på homosexuella (som jag ju bloggade om här).


Ikväll diskuteras på SVT ordet "blatte" och vad det betyder för invandrarna, att de kallar sig själv det. Är det positivt eller negativt för dem at de kallar sig det? Det är frågan? Kan vi kanske skydda dem från deras egen strukturella rasism, eller... nej, jag fattar ingenting. Bara att det ska tuggas en massa strunt i media.

Lite senare:

Nåväl. Mauricio Rojas var bra i blatte-diskussionen i Argument och en kvinna från Irak (Abir Ahlsalani) beskrev i samma program bra situationen i Irak, att det trots våldet ändå är friare (Bagdad var hennes stad) än under Saddam Hussein. Att det var värt att störta Saddam men att det nu är en kritisk tid i födelsen av det nya demokratiska Irak. (Hon ansåg även att dagens ledare med religiös anknytning inte håller måttet och måste bytas mot sekulära ledare från en ny enad demokratisk rörelse.)


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Comments

No responses to “Om islam igen - och norskan Hege”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.