Mediefokus och medieskugga

Hinner egentligen inte blogga nu.

Ett tips:

Dick Erixon idag:
"Så länge världen fördömer Israels försvar samtidigt som man blundar för palestinskt våld kommer det aldrig att bli fred i Mellanöstern. Jag tycker reaktionerna på de 19 som dog i Gaza i ett misslyckat israeliskt försök att slå ut en avfyrningsramp är överdrivna.

Varför reagerar inte världen lika starkt när 19 svarta sudaneser dödas i Darfur av muslimsk milis, vilket skett i stort sett varje dag i tre år (FN talar om 180.000 döda)? Är medvetet dödande som i Sudan, mindre allvarligt än när människor dödas av misstag, som i Gaza? Och varför negligerar man motiven för att Israel anser sig tvungna att försöka slå ut avfyrningsramper?"

Exakt! Det måste ligga en värdering i det att man sällan rapporterar israeliska döda. I Libanonkriget dog även många israeler i Hizbollaz attacker, vilket knappast alls belystes i svenska medier. Offren i Sudan, som på 23 år är mer än 2 miljoner (Wiki->Sudan), flimrar mest förbi i vissa inte lika accentuerade reportage. Man beskrev inte heller hur dessa kvinnor bodde intill missilramper med vilka palestinierna nästan träffat ett barnhem i Israel (y-net). Man nämner väl inte heller att det är i strid mot internationell rätt att i krig placera sådan utrustning i tätbebyggt område i syfte att använda befolkningen som mänskliga sköldar? (Wiki->War Crime International Criminal Court, punkt 2.8. I Libanon om kvinnor och barn enligt punkt 6 i följande FDD-text).

Jag kritiserar alltså inte att händelsen på Gaza tas upp, utan hur den tas upp och vilket utrymme andra händelser får.

Comments

No responses to “Mediefokus och medieskugga”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.