Newt Gingrich om immigration och intgration

SvD haussar som vanligt den Newt Gingrich i en intervju (se nedan) råkade benämna "nasty Hillary". Är det kanske så amerikanen ser det? Hillary har ju inte övertygat opinionsmässigt mot republikanernas toppkandidater.


Lyssnade just på den liten intervju med Newt Gingrich på Michelle Malkins VENT, alldeles i avslutningen av CPAC, en amerikansk konferens för konservativa.

Sammanfattning: De diskuterar mycket immigration och som integrationskrav föreslår Gingrich att man i utbildningar lär ut på engelska och skippar inriktningen på både hemspråk och engelska. För medborgarskap vill han att man ska gå igenom undervisning och ett test om den amerikanska historien (Leijonborg applåderar och jag tänker, att det låter bra). Vidare vill han öka gränskontrollen samt öka säkerheten genom biometri och bättre identitetskontroll vid gränserna. Även ett kontrakt där man lovar att betala skatt och lyda lagen samt man kan utvisas inom 48 timmar om man bryter kontraktet förordar Gingrich.

Ett temporärt moratorium för stopp av invandring från områden med hög grad av terrorism avfärdar han med skärpa, där han menar att terrorister finns överallt och det endast gör USA skada. Michelle upprepar denna fråga, men Gingrich menar att god gränskontroll och att man tar emot alla dem som är bland de duktigaste är ett måste för USA. Skyddet för USA ligger enligt Gingrich i screening och profiling (en debatt om detta in the swedish blogosphere förs på kulturrevolution.) Hans grundinställning är alltså att USA behöver duktiga välutbildade invandrare som kan lyckas; att dessa bör uppmuntras att flytta till USA.

De diskuterar inte explicit immigrationens storlek (som per capita bör vara omkring halva den svenska), men ämnet gränskontroll liksom Gingrich fokus på välutbildade invandrare implicerar förstås en politik som leder till lägre invandringsvolymer.

Beträffande krigen i Afghanistan och Irak menar han att problemen inte är dessa länders regeringar utan den amerikanska ineffektiva byråkratin som misslyckats med ekonomin och underskattat problemen och motståndet.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Newt Gingrich om immigration och intgration”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.