Kall påsk? Solen har sina fläckar, men inte just nu.



Glad Påsk!

Snörvel, host! Postar detta under influensa och huvudvärk...

AR_CH_20070407.jpg
(bild från Solar Terrestrial Activity Report)

Detta är ingen äggula utan bara solen som, likt mig, just nu är ganska inaktiv. Erixon noterar att Minnesota har lika kallt i påsk som det var i julas, och det är nog inte så märkligt med tanke på solcykeln på cirka 11 år och vi nu är på väg in i ett minimum.


TEORI PÅ NÅN MINUT
När det är få solfläckar -- och därmed en obefintlig solvind som annars hindrar den kosmiska strålningen -- har man konstaterat att molnigheten ökar. Detta har danske forskaren Henrik Svensmark på senare år visat kommer sig av att kosmisk strålning frigör elektroner som bidrar till skapande av de molekyler som formar de små partiklar moln behöver att bildas på.

Det finns belägg för att moln på upp till 3000 meters höjd bidrar till avkylning av jorden. I den lägre atmosfären är den kosmiska strålningen jämförelsevis mycket låg -- den högre atmosfären fungerar som en slags stoppande mur -- och variationer i denna strålning anses därmed förorsaka variationer i molnbildning.
Förekomsten av avkylande låga moln har visat sig variera med flera procentenheter på grund av variation i kosmisk strålning och klimatet påverkas också av detta. I följande kurva kan du bland annat se den så kallade lilla istiden den period, Maunder Minimum, då förekomsten av solfläckar var mycket liten.

solar.gif

Nåväl. Detta med solfläckars betydelse för klimatet är forskning som IPCC ungefär menar vara bullsh-t och bekämpar på auktoritativt manér med krav på godtagande av IPCC:s egna antaganden, hypoteser och modeller. Varför? Utan minsta tvivel för att den avviker från hypotesen att koncentrationen CO2 huvudsakligen styr klimatet.

Det finns naturligtvis en massa annan empiri som talar för att det huvudsakligen är molnförekomsten som historiskt styrt klimatet. Denna forskning har även lett till att forskningsfältet kosmoklimatologi skapats, där sådant som solsystemets position i galaxen anses påverka den kosmiska strålningen och därmed klimatet. (Men de "korta" klimatsvängningarna över exempelvis 1000 eller 10000 år påverkas av förändringar i solaktivitet som, vid sidan av de korta 11-årscyklerna, knappast kan förutsägas.) Finns säkert en hel del bra om det här i denna rapport (PDF-dok) från Svensmark.

Nu ska jag ta ett par treo och dra ett täcke över mig. Jag och bloggen vaknar nog till liv igen nästa vecka.


-

PS. Återkommer nog med fler poster om denna klimatforskning, med bättre information, länkar mm. Hoppas det kan intressera...

PPS. För den som läst senaste tidningslöpsedlar om IPCC:s rapport (som Australien enligt SvD och DN klokt nog tonar ner), glöm t ex inte att Afrikas öknar avtar och blir grönare, isarna på arktis växer och att isbjörnarna är långt fler än dubbelt så många som för ett halvsekel sedan.

Uppdatering 11/4: Lika propagandistiskt fånigt som svårt att motstå!



(Uppdatering: 18:20 gjordes en mindre ändring av texten.)


the_chilling_stars.jpgThe Chilling Stars, by Nigel Calder and Henrik Svensmark.
Reviews: London Book Review | Popular Science | BBC | Times Online.
Buy it: Amazon | bokfynd.nu.

Henrik Svensmarks paper Cosmoclimatology: a new theory emerges,
as PDF | web page.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

One response to “Kall påsk? Solen har sina fläckar, men inte just nu.”

9 april 2007 kl. 14:45

Föreslår dig,Magnus att läsa mitt blogginlägg angående teorin.Det vore intressant att diskutera teorien lite mer ingående med dig.jag bemöter också delar av din tidigare argumentering på min blogg.

Krya på dig och ha en Glad fortsatt påsk/Daniel Fredriksson

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.