Kråmande kring klimatet

DN nådens år 2006:
dn_varmare_klimat.jpg

Man kan alltid bevisa saker genom att i efterhand säga att det man förväntar sig har skett. DN och svenskan gör vad de kan, så jag får väl försöka twingla till dem i denna hastigt hopkokade bloggpost...

Svenskans artikel är om regnet och hävdar att det "stämmer med de mönster klimatförändringarna för med sig". Förra året var det ju dock torkan som stämde. Torrare somrar sa man att det skulle bli [1] (denna sommar är förresten inte exceptionell för oss i 40-årsåldern; mera översvämningar var det på 70-talet!). Men våra kära klimatexperter är lyckligtvis anpassningsbara:
"Global warming can mean colder, it can mean drier, it can mean wetter, that's what we're dealing with". (Quebecs Greenpeace-chef Steven Guilbeault.)
(Källa: t ex Calgary Sun.)

En 7-procentig ökning i nederbörd under 15 år i jämförelse med föregående 30-årsperiod menar man är en trend, även om man inte kan säga att det bevisar något. Nähä... Och vad skulle det då vara trend på, om man får fråga?


DN har krigsrubriker om att det regnat tre gånger mer än normalt i Ronneby, men man skriver inte att det regnat mindre än normalt i bland annat Stockholm och Växjö, detta enligt DN:s egen tabellpresentation. En mer entydig avvikelse från det normala är färre soltimmar än normalt i samtliga städer i redovisningen.

Och naturligtvis har det varit kallare. Det säger ju Guilbeault från Greenpeace i citatet ovan kan vara ett tecken på, förstås, global uppvärmning. Visste ni att årets junimånad tros vara den kallaste sedan tidigt 80-tal. I Australien, Chile, Sydamerika, Zimbabwe och södra Afrika har rätt gamla köldrekord slagits. Och glaciären på Kilimanjaro Antarktis is växer förresten. (Bra eller dåligt? Jag vet inte. Jag gillar värme -- kylan knäckte ju enligt självaste DN neandertalarna för 24000 år sedan; en längre istid med nedfrusen jord, efter nuvarande värmeperiod, vet vi oavsett klimatprognoserna står för dörren.)

Få soltimmar och kallare. Har det kanske varit flera låga moln, tro? Kolla gärna in länkarna i följande tips-ruta eller kika runt lite på mina miljöposter...

the_chilling_stars.jpgThe Chilling Stars, by Nigel Calder and Henrik Svensmark.
Reviews: London Book Review | Popular Science | BBC | Times Online.
Buy it: Amazon | bokfynd.nu.

Henrik Svensmarks paper Cosmoclimatology: a new theory emerges,
as PDF | web page.

[1] SvD 16/4 2006
svd_klimat_floden3.jpg


---
Sunkig uppdatering: Beklagar kära läsare, men eftersom detta var ett s a s twingly-hångel-inlägg borde jag nog även länka dagens antydda klimatalarmistiska DN-artikel om Englands regn samt en artikel i SvD med det idiotiska standardargumentet att dödsfallen ökar med högre temperatur; jo, statistik visar ju att fler dör i hjärtsjukdomar under sommarvärme; men klimathot?


Andra bloggar om: , , , , ,

Comments

2 Responses to “Kråmande kring klimatet”

Bengt sa...
24 juli 2007 16:34

Du läste för snabbt. Det är Antarktis isar som växer, inte Kilimanjaro.

Magnus sa...
24 juli 2007 17:31

Ja, ta mig tusan. Jag studsade nog fram i texten som en skållad råtta... Ännu har naturligtvis ingen återbildning av glaciären hunnits med för en sommars "70-talstemperatur"; så idiotiskt så jag verkligen skäms!

Verkligen orerande. :-/

Tack för påpekandet dock!

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.