Spökstaden Bagdad -- mediernas favoritspinn?

Är medierna "a total distortion machine"? En lögnmaskin i klass med Bagdad Bob? En bloggare och journalist som just nu befinner sig i Bagdad menar i alla fall det.

Situationen i Irak och i Bagdad torde vara en konsensusfråga som sällan diskuteras. Det här torde ha märkts när Migrationsverket för några veckor sedan gick ut med att Sverige, då man inte kan säga att det råder inbördeskrig i Irak, i linje med andra länder inte ska ge automatiskt uppehållstillstånd för asylsökande irakier. En domare som ska överpröva Migrationsverkets beslut kommenterade bara dagar senare att de motsatte sig beslutet (SR). Att en sverigedemokratisk bloggare föreslog att alla irakier skulle få stanna i Sverige bör väl trots allt vara ett bevis för att svenskens syn på situationen i Bagdad är att den är helt katastrofal.

Nåväl. Journalisten och bloggaren Michael J Totten har åkt till Bagdad, och rapporterar i en längre läsvärd post bland annat följande:

"After having spent several days Baghdad’s Green Zone and Red Zone, I still haven’t heard or seen any explosions. It’s a peculiar war. It is almost a not-war. Last July’s war in Northern Israel and Southern Lebanon was hundreds of times more violent and terrifying than this one. Explosions on both sides of the Lebanese-Israeli border were constant when I was there.

You’d think explosions and gunfire define Iraq if you look at this country from far away on the news. They do not. The media is a total distortion machine. Certain areas are still extremely violent, but the country as a whole is defined by heat, not war, at least in the summer. It is Iraq’s most singular characteristic. I dread going outside because it’s hot, not because I’m afraid I will get hurt."

I förrgår beskrev förresten Gateway Pundit irakiernas festande efter en seger i fotboll, bland annat med bilderna nedan från Basra. Fler bilder, från Bagdad, finns i Gateway Pundits bloggpost.

iraq+soccer2.jpg

iraq+soccer.jpg

(Jag nämnde förresten för några dagar sen om framgångar i Irak under senare tid. Framgångar som nog varken SvD eller DN nämnt.)

-
Uppdatering: Mer från Gateway Pundit: Ansikten av det irakiska folkmordets offer.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

5 Responses to “Spökstaden Bagdad -- mediernas favoritspinn?”

Knute sa...
23 juli 2007 22:06

Federley fick pälsen om detta men han hade ju rätt!

Robsten sa...
24 juli 2007 06:21

Bra artikel Magnus;-)

Magnus sa...
24 juli 2007 06:29

Vad fick han på pälsen för? Försvarade han Migrationsverkets beslut? Federley är tydligen med i MFO (Medborgarnas Flyktingombudsman) men jag orkar inte googla efter vad ahn fick på pälsen för. Gillar honom inte så värst. En liberal lättviktare.


Robsten: Tackar! (Det är lätt när det finns bloggare som Totten, och stolpskott som S... nej, bäst att hålla käft. Jag tror du vet. :-)

Magnus sa...
24 juli 2007 06:40

Knute: Ja, jag håller med dig helt, att Federley hade rätt om asylskäl, men jag är dessvärre inte ännu övertygad om att han får rät ti svenska myndigheters ögon, när överpröningsdomstolen sagt sitt.

Av Reinfeldt kan vi ju inte förvänta oss annat av än att han på sedvanligt viljelös och ledarskapsbefriad ledarskapsstil visar en lydig hunds respekt för den överprövning som troligen stoppar Migrationsverkets anpassning till omvärlden. Ungliberalerna Billström och Sabuni lär dock låta som barn på julafton.

Magnus sa...
24 juli 2007 06:58

Knute: MFO, som Federley är en del av är för övrigt en lite märklig organisation. Den verkar bestå av liberaler som i grunden varit mycket positiva till invandring som nu antagligen då och då (kanske särskilt från Merit Wager) kommit till slutsatsen att man måste sätta ner foten när det gäller de mest exterma orimligheter, som alltså även de inser bidrar till så kraftiga förändringar att Sverige inte har en chans att klara dem.

Men PM Nilsson är chefredaktör på en tidning som på ledarsidan hyllar muslimska patriarkatet (det borde man skriva en engelsk bloggpost om och tipsa omvärlden om, men de kanske inte längre förvånas...). Göran Lindblad föreslog (helt utan något bra underlag för antaganden av påstådda behov) 2 miljoner nya invandrare på 15 år (SvD). Tove Lifvendahl har gjort karriär på att vara låt-gå-libertarian i frågor som invandrarpolitiken. De flesta i MFO torde förespråka fri invandring bara man har arbete (förhoppningsvis undantaget Wager, men säker kan man aldrig vara på en liberal!).

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.