Två klimatlänkar

Den ena med fakta, den andra mer underhållande.

1. Det är just mer is på Arktis jordklotet än genomsnittet mellan åren 1979 och 2000. Istäcket är faktiskt lika stort som år 1979. Se detta diagram och bloggpost på Gust of Hot Air.


2. Denna op-ed, "In 2008, a 100 percent chance of alarm", i New York Times är läsvärd. John Tierney använder ett uttryck "availability entrepreneurs", vilket ungefär ska innebära att söka manipulera den allmänna uppfattningen i syfte att framkalla en "kaskad av möjligheter" som gagnar den egna agendan. Artikeln inleds:
"Jag skulle vilja önska dig ett gott nytt år, men är rädd för att jag har en annan typ av förutsägelse.

Du har att se fram emot ett mycket dåligt väder. 2008 kommer din TV att mata dig med den ena bilden mer skrämmande än den andra avbildande naturlig förödelse knuten till global uppvärmning. Du kommer att få veta att sådant bisarrt väder måste vara ett tecken på ödesdiger klimatförändring - och att dessa bilder bara är en försmak av vad som komma skall, om vi inte agerar snabbt för att kyla ner planeten.

[...]

Dagens uttolkare av väder är vad social forskning kallar availability entrepreneurs; aktivisterna, journalisterna och publicitetsmedvetna forskare som selektivt övervakar jordklotet, sökandes nyhetsvärda bevis av en ny form av syndande, förbrukning av fossilt bränsle."

Tierney ger sen några prov på hur denna rapportering inte håller, exempelvis beträffande rena motsägelser och selektiva urval.

Läs hela artikeln här.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

3 Responses to “Två klimatlänkar”

Josef Boberg sa...
7 januari 2008 09:18

GooodDag,

Personligen undrar jag över ifall Wi inte snart skall börja ägna oss åt det värsta hälso- och miljöproblemet någonsin i mänsklighetens historia = IT-smogen KLICKLÄNK
KLICKLÄNK
KLICKLÄNK sektion 8.

CO2-frågan är ett försumbart INTET relativt IT-smogen - i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett i vart fall.

Ha det.../vännen Josef

Magnus sa...
8 januari 2008 20:54

Nej, jag ser inte att det är en allvarlig hälsofara.

För små barn bör man möjligen begränsa mobil-användande, och "IT-förorening" i form av beepande telefoner i skolorna kan man förbjuda bort med "Jan Björklund-disciplin"!

:-)

Josef Boberg sa...
8 januari 2008 21:45

GooodKvällst Magnus,

Tja - smaken är som baken delad...

Ha det... /vännen Josef

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.