Gigantisk vindkraftplan måste diskuteras och överges

Apropå regeringens storslagna planer för vindkraft (artikel om dem, med diskussion i kommentarer) har BLT:s Inga-Lena Ficher i dag en mycket initierad ledarartikel om vindkraft.

Hon berör dess låga effekt, lägre än vad som anges vid planering, och dess kostnader och omöjliga ekonomi.
"En genomgång av driftserfarenheter från 500 brittiska vindkraftverk ger vid handen att effektiviteten bara var 24 procent i snitt och i inlandet bara åtta procent av installerad effekt.

[...]

Investeringskostnaderna är stora, till exempel Eons vindkraftspark på Midsjöbankarna som kostar omkring 20 miljarder att bygga, behöver ett tillskott på 20 miljarder (räknat på 15 år) för att gå runt - utan vinst, enligt Bygg & Tekniks analys. Beräkningarna är gjorda på ett medelpris på 43 öre per kilowattimme. Det kostar nämligen dubbelt så mycket att producera vindkraftsel. Och de 86 örena bygger i sin tur på en förväntad effektivitet på 35 procent."
--

Danmarks vindkraft beskrivs av The Economist som ett misslyckande.

Visserligen löser vår vattenkraft det belastningsproblem Danmark har, men de 15 GW från vindkraft som regeringen planerar måste vid stiltje under vinterns toppbelastning ersättas av fossilenergi. Då finns nämligen inget el-överskott på marknaden. Vattenkraftens utjämning är heller ingen tröst beträffande vindkraftens stora subventioner och kostnader.

Då kärnkraft blockeras av centerpartiet kanske kraftigt utbyggd vattenkraft kan lösa effektbrist, men till vilken miljökostnad? Vid en sån lär även behov av energi från vindkraft försvinna.

En cirka 3 GW vindkraftsatsning i Piteå är planerad att kosta 56 mrd kronor att uppföra (motsvarande kärnkraft kostar cirka 10 mrd kronor) och beskrevs så här i Norrländska Socialdemokraten:
"...mångmiljardsatsningar i Malmfälten, vid LKAB och Bolidens gruvor, förbleknar vid en jämförelse."

Varför är det knappt ingen debatt om att regeringen avser att lägga, förefaller det, 100-tals miljarder kronor på ineffektiv, naturförstörande och ohälsosam vindkraft?

Regeringen borde, som Skottland, överge ohållbara vindkraftplaner.


-------------------------------------------------------------------------------------
Twingly-tillbakalänkar:
* Dagen: "Kärnkraften är lika klimatneutral som vindkraften" Johan Simu, mest om kärnkraft.
* Sydsvenskan: "Vindkraftpark ska försörja 400 000 danska hushåll"

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Gigantisk vindkraftplan måste diskuteras och överges”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.