Bra Youtube-kommentar om Obamas vårdpengar

Obama presenterade på torsdagen ett nytt vårdsystem. Han talade, som en sosse, om högre premier och kostnader för människor och att de nu löst detta med "nya pengar" -- här 318 miljarder dollar.

Youtube-klippets nu enda kommentar:
"America's economic house is on fire and Obama has to stand in front of two teleprompters to talk about billions more for health care. The government has no money. Either do taxpayers. Who is going to pay for this?"
Om detta spenderande fördjupar USA:s kris lär det väl tids nog Obamas kris.

[Uppdatering: Kommentaren försvann från Youtube, men här 5-minuters-editering av Obamas 11.5 minuters-tal, som finns att se i sin helhet på C-SPAN.]Obama talar om vårdens stora kostnader, men hur kan de vara problem för en majoritet som finansierar vård privat och är nästan 100 procent nöjda. Obamas ord om att sänka kostnaden för alla torde innebära att även dessa drabbas av socialiseringen.

Något som känns lite läskigt är att Obama här menar att man nu slår in på en ny väg där referenspunkt är ett förslag av Theodor Roosvelt i början av 1900-talet. Kom apropå detta -- men kanske lite oegentligt -- att tänka på en WSJ-artikel där en ekonom menar att omfördelning av energiskatter i USA:s Cap and Trade-system "going to change the distribution of wealth potentially for a century". (Nämnde detta i denna post, som även har en Newt Gingrich-artikel och en Lou Dobbs-video om Cap and Trade och USA:s energipolitik.)

Obama har samtidigt med bailouts, denna dyra vårdsocialisering och Cap and Trade löften om skattesänkning för 90 procent av amerikanarna samt minskning av budgetunderskott. Han tycks ha gillrat en ekonomisk rävsax. Resultatet bör bli ett mer mediokert "europeiskt" högskatte-USA.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: DN är advokater för Obama och dissar det system 85 procent är nöjda med.
Andra bloggar om: samhälle, , ,

Comments

5 Responses to “Bra Youtube-kommentar om Obamas vårdpengar”

Berit sa...
6 mars 2009 12:43

Läste du detta , Magnus?
Om han blir omvald kommer han att ha tid att förvandla USA:s ekonomi till något som liknar Europas med en mycket långsam tillväxtutsikt, ett förödande underskott, ökade socialprogram och utgifter så långt ögat kan se. Och naturligtvis måste man införa allt högre skatter på den krympande andel av befolkningen som betalar skatt, och bygga upp en allt större skuld som ska finansieras främst av utlänningar.
Känns mönstret igen?
Obama kommer i så fall att lyckas med sin dröm att förstöra Amerika som en supermakt.

Magnus sa...
6 mars 2009 20:32

Nej, jag läste inte det. Hurså?

Magnus sa...
6 mars 2009 20:46

Jag håller med, men är kanske än mer pessimistisk beträffande vad Obama kan "åstadkomma".Han kan åstadkomma en del av det du nämner även om han inte blir omvald, men där är nog problemet ett generellt problem hos republikanerna, och inte bara Obama orsaken. Har råkat se några ledande republikanska politiker som är oerhört aggressiva om att höja skatter och införa trygghetssystem.

Vidare kan nog USA:s ekonomi tappa snabbare än vad de flesta tror om fel ekonomisk politik förs.

Vidare finns det många hot i utrikespolitiken, som även får konsekvenser för USA:s ekonomi men är allvarliga nog i sig. Det handlar om Mellanösternpolitik men framförallt att rätt (hårt) hantera Iran. Har han även jiddrat om det europeiska missilförsvaret? Nu ska han visst möta ryska presidenten Medevev. Han har definitivt mycket att bevisa och det känns inte så tryggt med tank på vad han sagt tidigare om att förhandla med Iran om Iran bjuder in honom -- vilket ger signal att han förhandlar på Irans villkor.

Vet inte om Obamas dröm är att förstöra USA som supermakt. Framgår det i hans egocentrerat tidiga memoarer?

Använd förresten citat-tecken när du citerar. Jag tänkte hela tiden att detta var en kommentar från dig, men det var ju en kopia av ditt gamla inlägg.

Trevlig helg!

Magnus sa...
6 mars 2009 20:55

Cap and Trade ger förresten ett extremt övertag för Asien (där särskilt Kina lär vinna) som bara genom det systemet får under halva energikostnaden. Företag i väst som flyttar dit sin produktion får även direkta mycket stora bidrag.

Och som om inte detta räckte har Obama stoppat en massa olje- och kolutvinningsprojekt, så att nu bara energi från vindkraft och andra många gånger dyrare och opålitliga energikällor (vindkraft ger ibland nästan noll energi).

Det här beskriver Newt Gingrich här. Läsvärt.

Magnus sa...
6 mars 2009 21:05

Efter bailouts kanske blackouts?!

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.