Bra i Jimmies Almedalstal...

Har spånat vad Jimmie sa i Almedalen och vill återge ett avsnitt. Särskilt det andra stycket imponerar...

"Nä, Fredrik Reinfeldt, det måste finnas en balans mellan frihet och trygghet. Att du -- som du berättade för oss i måndags -- bevakar den ekonomiska utvecklingen i Burundi och Swaziland är nog bra, men glöm inte bort vad som händer på din egen bakgård, där du har ansvaret. En bakgård där 10 procent av landets kvinnor inte vågar gå ut ensamma på kvällstid och som faktiskt har fler anmälda våldtäkter än både Burundi och Swaziland och där det enda land i hela världen som har det ännu värre ställt när det gäller våldtäkter är det till Swaziland närliggande Lesotho.

Nä, det här kan inte stämma! Det måste till delar bero på vad Jerzy Sarnecki på BRÅ förklarat, att svensk statistiks beräkningsgrund ändrats till högre siffror som därmed inte kan jämföras med andra länder. Men inte heller rimligt att av krig och våldtäkt drabbade östra Kongo har färre våldtäkter än vi! Nej, låt mig nu lämna manus och se vilka länder som har minst våldtäkter, t ex Saudiarabien, Jemen och Jordanien. Dessa länder är ...är ...muslimska. Vi borde bli... Nej, de har sverigedemokratisk kriminalpolitik! Omedelbara och hårda straff! Fredrik Reinfeldt väljer att ignorera internationell brottsforskning och att vi bör inspireras av saudiarabisk strafflagstiftning."

(Almedals-info om SD och Åkesson har f ö Tokmoderaten här, här och här.)

Ämnesrelaterat i media: Exp GP SvD1 SvD2 SvD3 DN
Andra bloggar om: , , , , ,

Comments

3 Responses to “Bra i Jimmies Almedalstal...”

Anonym sa...
11 juli 2011 18:55

Det var länge sen sist det stod en sån rakryggad politiker på den scenen.
Tack för det talet Åkesson!

Visby-bo.

12 juli 2011 17:05

Tack Visby-bo, men den "extremhöger"rörelse SD är sprungen ur har jag inte mycket till övers för och om du läser detta en gång till -- det andra stycket!!! -- befarar jag att du (och SD:are som länkade posten) inser ironin om Jimmies taffliga okunskap.

Min syn på SD (ungefär):

SD har en "extremhöger"ideologi som är hätsk mot USA och NATO, vilket lätt utläses i SD:s partiprogram. Därför var det ingen överraskning när SD:s representant i utrikesnämnden (Margareta Sandstedt) önskade att Sverige inte kritiserar Ryssland om de går in i nationer i södra Kaukasus eller i Baltikum. Vad säger du som Visby-bo om det? Nu vill iofs SD stärka försvaret ekonomiskt -- men det utifrån tron att statens budget blir ymnighetshorn med "gratis" 10 eller 10-tals miljarder från den dag invandring börjar minskas. Men det lär ta 5 år innan årlig besparing blir 10-15 mrd kr. Inte heller ska Jimmies "folkhemmet" eller sossepolitik missförstås som taktik, även om SD:are framställer det som taktik och/eller tror det är det.

SD alltså inte så positiva till marknadsekonomi som vissa tror, men politik balanserat "både och" (vilket väl högerextrema rörelser alltid varit politiskt; en "tredje väg"). Även om marknadsförespråkare lär ogilla formuleringar i partiprogram så förordas låg skatt, företagande och handel.

Att SD är enda parti som försvarar nationalism och nationalstaten som starkaste enhet en period kännetecknad av radikal (och därmed) idealistisk invandringspolitik i linje med internationalism (utan demokratisk återkoppling och legitimitet mot enskilda) är en närmast logisk orsak till SD:s framgångar. Hade gärna sett ett klassiskt konservativt parti kritiskt mot invandringspolitiken men inte sprunget ur extremhögern (eller taffligt okunnigt :) ).

Anonym sa...
13 juli 2011 14:03

Magnus,tack för ett långt svar!

Alla politiska partier har ett ursprung, gammalt och inte fullt så gammalt som inte är aktuellt idag.

Nu är jag inte så påläst politiskt som du verkar vara, men vilka väljare är det?
Men jag vidhåller att det var på tiden att det kom något nytt på den scenen!

Visby-bo.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.