Notis: Inget SD-ras pga Breivik redan i nästa opinionsundersökning

Kollade opinionsundersöknings-almanackan.

Noterar att tre opinionsinstitut har semesterstängt i juli, men Sentio bör presentera sin juli-undersökning de första dagarna i augusti. Undersökningsperiod bör vara från 1-2 veckor in i juli till mellan den 20:e och 27:e juli. Alltså liten sannolikhet att kommentarer från SD:are om Osloattentatet efter 24:e juli nämnvärt påverkar resultat.

Så bli inte förvånade om SD får höga siffror av Sentio. Men om SD får dåliga siffror, tolka det som lågt grundförtroende (eller mätvariation).

Någon vecka in i augusti ger United Minds julisiffror med halva undersökningsperiod efter attentatet. Ca två veckor in i augusti avger Skop opinionssiffror för tiden efter attentatet.

-

Om någon undrar vad kommentarer från SD:are om Osloattentatet avser är det bl a blogginlägget nedan, av Erik Hellsborn. Togs bort men finns i google cashe och försvaras visst ännu.

Klicka på bild för förstoring


Relaterat i bloggar: Bjereld Diana1 Diana2 Tokmoderaten
Relaterat i media: SvD1 SvD2 DN1 DN2 HD
Andra bloggar om: , ,

Comments

5 Responses to “Notis: Inget SD-ras pga Breivik redan i nästa opinionsundersökning”

JohannaV sa...
1 augusti 2011 13:03

Ja, Hellsborns inlägg var osmakligt men efter en vecka med politiker, journalister, "kulturdebattörer" som gällt utnyttjat tragedin för att promovera multikulturalism och hetsa mot SD, kan jag inte se att just Hellsborns inlägg är det man i första hand ska reagera på. Jag tycker Åkesson har skött sig bra i den här svåra tiden.

Åtskilliga debattörer har ju i Sverige framställt indirekta censurkrav - vilket ju skulle spela Breivik i händerna. Tack och lov har Axess och flera ledarskribenter vänt sig mot detta.

Jag hoppas och tror att de som vill utnyttja tragedin för egna syften - och dit räknar jag snarare vänstereliten än Hellsborn - inte ska vinna. De problem Europa brottades med före 22/7 är desamma idag. Jag tror inte att vi får se lägre opinionssiffror för SD pga av detta.

Och detta är skrivet av en mycket kritisk sd:are som hellre skulle gått med i ett Fremskrittsparti - om vi hade något liknande här i tystnadens rike.

korvmacka sa...
3 augusti 2011 11:00

@JohannaV: "osmakligt men"? Är det en ursäkt för inlägget du beskriver? Det går alltid att hitta ursäkter om det är vad man letar efter.
Varför inte bara skriva att inlägget var osmakligt? Att beskriva andras agerande som källan till ens egna val tycker jag inte är särskilt ansvarsfullt.

"ska reagera på"? Vad är du ute efter här?
Jag är inte så pigg på att höra andra beskriva hur jag borde tänka/känna/reagera. Är du?

JohannaV sa...
3 augusti 2011 11:51

Självklart är andras agerande till stor del källan till ens egna val. Om man kastar en boll kommer den i rullning.

Därmed inte sagt att den ansvarsfulle medborgaren inte i första hand ska reagera med ryggmärgsreflexer.

Ärligt talat vet jag inte vad det är du vill säga. Magnus tillåter kommentarer på sin blogg. Det tolkar jag som att han vill ha synpunkter på sitt skrivande?

Min åsikt var att Hellsborns osmakliga inlägg på intet vis var det enda osmakliga i den här sorgliga historien. Vänsterintellektuella tar fortfarande priset i att utnyttja tragedin för att främja sin egen agenda.

Partiledningen (sd) har kraftfullt markerat mot Hellsborn. Jag kan inte se liknande resolut agerande och mått på självinsikt inom vänstern.

Och du, om du inte är så pigg på at höra andra beskriva hur du borde tänka/känna/reagera borde du kanske inte besöka eller skriva bloggkommentarer?

korvmacka sa...
3 augusti 2011 13:02

@JohannaV:
Jag är intresserad av vad du menar med det du skriver. Därav mina frågor. Jag förutsätter att Magnus är intresserad av feedback, det vore rätt underligt att öppna upp för kommentarer annars.

Visst, jag håller med om att ens val påverkas av hur omgivningen ser ut. No man is an island. I slutändan betraktar jag dem dock som ens egna.
Att välja ett annat perspektiv tycker jag är att göra sig till offer för omgivningen, på ett sätt som jag inte föredrar.
Jag gillar att ta kontroll över mitt eget öde, i den mån det går.

Jag håller inte med om att ryggmärgsreflexer är så bra att utgå ifrån. Men vi kanske menar olika saker med det ordet? När jag hör ryggmärgsreflexer tänker jag på slåss/fly-liknande reflexer. Bra i en nödsituation men annars ganska begränsande.
Så vad menar du?

Jag gör en skillnad mellan att diskutera och att tala om för andra vad som är rätt och fel.
Jag gör det inte alltid men jag försöker att vara tydlig med när jag uttrycker en åsikt och när jag åberopar fakta.

Jag gör inte bara sånt jag för tillfället är "pigg på". Vem gör det? Det leder inte särskilt mycket framåt, i min erfarenhet.

Ibland är jag onödigt konfrontatorisk när jag skriver. Jag var det när jag skrev här ovan. Det är ett exempel på när jag skriver utifrån magkänsla, eller ryggmärgsreflex. I affekt.
Det leder inte heller särskilt mycket framåt.

korvmacka sa...
3 augusti 2011 13:16

Om det är så att den här bloggen uteslutande är till för att tala om för folk hur de borde vara så kommer jag inte bli långvarig här.
Då är den väldigt ointressant för mig.
Men den har hittills inte gett intryck av att vara det.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.