US Debt Clock -- USA skenande "sosse-sverige"...

Warwick Hughes länkar sidan usdebtclock.org, som väl knappast är bästa receptet för den som önskar lugna sina nerver inför dagens ekonomiska utsikter...


Noterar bl a att USA:s Spending to GDP Ratio här anges till 46.4%. År 2000 var den 36.0% samt om utvecklingen fortsätter som hittills är den år 2015 49.3%. Men även annat hårresande finns här...

Relaterat i media: SvD1 SvD2 DN1 DN2 GP
Andra bloggar om: , , , , , ,

Comments

2 Responses to “US Debt Clock -- USA skenande "sosse-sverige"...”

19 september 2011 kl. 21:04

"USA - skenande "sosse-sverige"" är inte bara en populistisk utan en direkt ovederhäftig beskrivning av det amerikanska budgetläget. En sådan rubrikkomponent hör inte hemma i bloggar kopplade till Dagens Nyheter.


1) Beskattningen av företag och rika i USA får gemene mellan- och nordeuropeiskt land att i jämförelse framstå som socialistiska bastioner.

2) Republikaner har i modern tid endast en gång lyckats hålla budgeten och har ändå haft skattesänkningar som en av sina mest omhuldade profilfrågor.

3) Obama har ärvt en budget i grav ekonomisk obalans skapad genom Bush:s ohejdade offentliga utgiftsökningar och parallella skattesänkningar.

4) Obama har i grind fått mota en hotande depression där Keyniansk stimulanspolitik var den enda möjliga ansvarsfulla åtgärden, en åtgärd som många västeuropeiska ekonomier vidtog.

5) Depressionshotet orsakades av ett underreglerat finansiellt system av Reagianskt snitt.

Ville man anmärka på en av möjligen slarv orsakad ambiguitet hade man dessutom kunna tillägga att skenande budgetöverskott knappast kan sägas vara en socialdemokratisk paradgren.

David Nordström

magnus sa...
21 september 2011 kl. 09:35

Haj David Nordström!

Om du önskar att DN ska tillämpa andra regler för vilka de accepterar länkar dem visa Twingly -- hittills fritt -- får du ta det med dem.

Fundera gärna på vad de tre punkterna sist i rubriken kan innebära. Bloggen är, trots att DN accepterar den, varken är källitteratur för Riksdag & Departement eller New York Review of Books...

Att USA går mot europeiska skatter hävdar politiker i USA, ofta republikanska i stater där demokrater styr. Enligt OECD 2007 låg USA inom ett par procent från skattekvot hos Tjeckien, Irland och Schweiz, så USA är och "nosar på" europeisk nivå. (12 av 21 europeiska länder mindre än 10 procentenheter över USA:s skattekvot, övriga 9 länder mer än 10 procentenheter över dito.) Med tanke på skillnad mellan stater har säkert vissa högre skattekvot än nämnda länder. Skattehöjningar (få lär tro att Obamas skattehöjningar är temporära), Obamacare och energi- och klimatpolitik ökar skattekvot.

USA:s skuldutveckling prekär och med demokrater vid rodret finns risken att skatten ökar.

Spanien och Italien har hög skatt, men Schweiz och Irland låg, så varför men du skrev "mellan- och nordeuropeiskt"?

Under Reagan ökade nog underskott (enligt t ex detta diagram), men kalla kriget tog slut och tillväxten var då okej. Clinton förefaller att ha skurit kostnader, men så var han inte på demokraternas vänsterkant.

"Hålla budget" inte enda viktiga faktor och lägre skatter ska ses som stimulans där kostnad tas en period. En skillnad mellan höger och vänster är liten vs. stor stat, där lägre skatt s a s sköter en mindre stat.

Apropå "hålla budget" accepteras i keynesianism underskott och att staten ökar utgifter i lågkonjunktur, enligt teorin temporärt fastän vänstern verkar gillar Keynes för att statliga utgifter gör att staten får mer att styra över och alltså önskar de en permanent effekt (är inte exakt Keynes). Ett problem med stimulans bör vara om man när man "kastat sig utför stupet" -- läs: lånat för offentlig konsumtion -- för att få luft under vingarna i konjukturuppgång inte får den och inte fångas upp av en uppgång utan rasar vidare med ökade underskott och uteblivna strukturåtgärder förvärrande krisen.

Lånade pengar vidare gillrad räntekostnadsfälla som riskerar att slå igen i framtiden och privat verksamhet generellt mer effektiv än statlig.

Rick Perrys Texas går bättre än högskatte-Kalifornien. Lika stor arbetslöshet hade staterna 2006, men 2009 hade Texas 8.3% och Kalifornien 12.5% arbetslöshet: diagram.

Du skriver att "Depressionshotet orsakades av ett underreglerat finansiellt system...". USA:s finanskris orsakades enligt samstämda ekonomer av en bubbla pga lånegarantier i Fannie Mae. Banker reglerades att ta risker, så knappast för lite regleringar. Idag är västvärldens belåning stor och orsaker dryftas, men euro-problemen har såklart att göra med ett felkonstruerat valuta- och finanssystem.

"Skenande budgetöverskott" förstår jag inte vitsen med. Beträffande staten är det nog bara bra om den har lite problem och inte blir för stor.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.