Den islamistiska vinterns moderata fanatiker -- av Melanie Phillips

Nedan min översättning av Melanie Phillips senaste text i Daily Mail.

Phillips beskrivning av hur islamister tros vara sekulära respektive hur den tunisiska oppositionen är tycks relevant för svensk media, t ex denna Nyheter24-artikel.


Rachid Ghannouchi -- sekulär demokrat?

Jag känner till hypotesen att vi inträtt en era där strider står mellan värderingar inom länder snarare än mellan länder, men så länge det finns stater existerar ju geopolitik. Ett alternativ till stater är kanske i teorin världsvid umma, som dock inte representerar demokrati. Nu tror jag inte på västs omedelbara islamisering, men bl a med tanke på demografi under kommande halvsekel tror jag vi står inför växande utmaningar som även innebär värderingskamp. Det är ändå slående hur politiker negligerat och negligerar det Phillips tar upp.

Översatte detta då jag anser att Melanie Phillips är skärpt och en viktig röst.


Den islamistiska vinterns moderata fanatiker

Den blir värre för var dag, galenskapen i väst, under det att världen står och väger över stupets brant.

Den "arabiska våren" vänder nästan överallt till islamistisk vinter. Libyen har blivit islamistiskt, med sin nya administration som förklarat att landet ska styras med sharialagar. Sharialagar är i grunden anti-demokratiska, och islamistiska teokratiska regimer som följer dess föreskrifter är i grunden anti-västliga.

Som konstaterades här är ett skrämmande följd av Khadaffi-regimens nedgång förlusten av omkring 20 000 libyska handhållna luftvärnsrobotar. Några av dessa missiler sägs ha hamnat i Gaza och Somalia. Ha'aretz rapporterar:

"USA är också oroad över utvecklingen. Utrikesminister Hillary Clinton, som förra veckan besökte Libyen, meddelade att USA kommer att bistå den nya libyska regimen med miljontals dollar i ett försök att bekämpa vapensmugglingen. Amerikanska experter har uttryckt sina farhågor över i synnerhet överföring av handhållna missiler till terrorister och säger att biståndet syftar till att låta libyerna lokalisera var dessa vapen lagras och förstöra dem."

Du läste rätt. USA, som jämte Storbritannien och Frankrike i högsta grad är ansvariga för Khadaffis fall och därmed förlusten av nämnda 20 000 missiler, betalar Libyens islamistiska regim miljontals dollar för att "hitta" och förstöra saknade vapen i Gaza och Somalia? Tror Hillary Clinton att libyerna faktiskt kan göra det? Hur?

Eller avser stödet kanske att möjliggöra för libyerna att lokalisera vapen som är kvar i Libyen och förstöra dem? Men vilka garantier finns för att Libyen kommer att använda pengarna för att göra det? Varför skulle Libyens islamistiska regim vilja hindra Hamas att beskjuta Israel, eller Somalias islamister att angripa väst? Låt mig åter påminna er om att Abdelhakim Belhadj, befälhavare för Tripolis militära styrkor, satt i ledningen för Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), en radikal islamisk terroristorganisation, vars världsbild tills nyligen var ganska lik al-Qaidas.

Och här ett exempel på den nya amerikansk-, brittisk- och fransk-stödda libyska regimens hållning gentemot judar:

"Man förstår något om stämningarna på de libyska gatorna av allmänhetens fientliga och antisemitiska reaktion på Dr David Gerbis ankomst i Tripoli i början av oktober. Gerbi, som föddes i Libyen och flydde till Italien 1967 i rädsla för angrepp mot judiska samfundet efter sexdagarskriget, besökte synagogan i Tripoli och bad om att få restaurera den. När det nationella övergångsrådet fick höra om besöket vid synagogan var de snabba att få bort honom från synagogan, vilket motiverades med att han saknade tillstånd för att besöka komplexet som tillhör arkeologi-myndigheterna. Samtidigt hölls många demonstrationer i Tripoli för att förhindra all judisk närvaro samt etablering av synagogor i Libyen. Det nationella övergångsrådet hindrade inte detta uttryck av antisemitism och fördöma det inte, inte heller fanns det några invändningar mot detta från andra politiska fraktioner i Libyen."

Har Hillary Clinton gått och tagit semester?

Så finns ju Tunisien. Den uppfattning man får i väst är att de moderata nu tagit makten där. Men det islamistiska Nahda-partiet vann förra söndagens val, fastän inte med absolut majoritet, medan anti-islamistiska Progressive Democratic Party gjorde betydligt sämre ifrån sig än väntat.

Nahda-partiet grundades 1981 av Rachid al-Ghannouchi. Dess motto var Muslimska brödraskapet motto, "Islam är lösningen". Efter att president Zine al-Abidine Ben Ali störtats i januari återvände Ghannouchi till Tunisien efter mer än två decennier i exil. (Gissa var? Jäpp, Londonistan -- var annars.)

Följande berättar Martin Kramer är Ghannouchis syn på Israel:

"När nu Rashid Ghannouchis Nahda-parti vinner väljare i det tunisiska valet påminner jag mig ett citat av honom som jag nämnde i maj: 'Jag har den glada nyheten att arabvärlden kommer att bli kvitt bacillen Israel. Sheikh Ahmed Yassin, Hamas-rörelsens ledare, har sagt att Israel kommer att försvinna före 2027. Detta datum kan vara för avlägset; Israel kan försvinna innan dess.' Mycket moderat."

Ghannouchi fördömde 9/11 och presenterar sig som en reformist med ambitioner inom, exempelvis, kvinnors rättigheter. Men som Robert Reilly påpekar:

"Medan en Washington Post-ledare försäkrar oss om att Ghannouchi 'har åtagit sig att stödja kvinnors rättigheter', är skribenten tydligen omedveten om att Ghannouchi i sin London-exil hotade att hänga Raja bin Salama på centrala Basij-torget i Tunis för sin kritik av islamisk extremism, underkuvande av kvinnor och hennes önskan att landets lagar baseras på den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. För att rättvis bedöma detta ska sägas att Ghannouchi även sa att Lafif Lakhdar, en tunisisk reformator och en av de mest upplysta tänkarna i den muslimska världen, borde hängas samtidigt med henne."

Reilly fortsätter:

"...[Ghannouchi] citerades även vid ett besök i Iran: 'Den största faran för civilisation, religion och världsfred är USA:s administration. Den är den Store Satan.' Beträffande Israel finns detta obehagliga citat: 'Det finns inga civila i Israel. Män, kvinnor och barn, de är alla reservsoldater och kan därför dödas.'"

"Ghannouchi har länge varit ivrig anhängare av Hamas. Hans biograf är en palestinier vid namn Azzam Tamimi, som nyligen sa något som noga bör uppmärksammas. Han anmärkte att den verkliga kampen om framtiden 'kommer att handla om vilka som är islamister och vilka som är mer islamister snarare än om sekulära och islamister.'"

Arabiska och muslimska världen faller likt dominobrickor för islamism. Det finns inget sådant som "moderat islamism". Det är lika absurt som att säga att det finns moderata och extrema stalinister, moderata och extrema nazister eller moderata och extrema förespråkare av spanska inkvisitionen. Det finns inga moderata fanatiker.

Då islamism är en fanatisk lära syftande till att ersätta sekulärt styre med teokrati samt låta demokrati och mänskliga rättigheter underkasta sig islam är den "demokratiska" arabiska våren som prisats av västvärldens ledare och vänsterintellektuella i själva verket ett dödligt hot mot demokrati och väst. Men så har vi ledare och intellektuella som normaliserar eller stöder rasistiska folkmordsromantiserande fanatiker i Hamas och Fatah, ignorerar spridning av islamism på hemmaplan och kallar de som söker slå larm "islamofober".

Nåväl, inom kort är inga ursäkter eller alibin längre möjliga. Den revolutionära extremism som successivt tagit över arabiska och muslimska samhällen kastar av sig kamouflage och återhållsamhet. Vi är fångna i en värld som förbereder krig -- trots det är allt västvärldens ledare förmår meningslöst pladder medan de allt mera ger efter i underkastelse.

Var, säg var är vår Churchill?
-

Media om problem i Tunisiens utveckling: SvD DN
Ämnesrelaterat i media: SvD1 SvD2 SvD4 SvD5 DN1 DN2 DN3 DN4 GP1 GP2 GP3 GP4 GP5 GP6 SR1
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

No responses to “Den islamistiska vinterns moderata fanatiker -- av Melanie Phillips”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.