Dansk bloggare spinner på Saudiaffären...

Gäsp...

Nej, nedan ur blogg i Jyllands-Posten om vapenexporten till Saudiarabien. Mrutyuanjai Mishra tror på felaktiga uppgiften att vi byggde en vapenfabrik åt dem, men tar upp ett reellt problem där dock oljeimport bör ha större betydelse. Först citeras svensk media, sen (fritt översatt):

"Man kan konstatera att svenska medier kategoriskt tar avstånd från politikernas beslut att hjälpa en diktaturstat som, så här dagen före kvinnodagen, är ett av de få länder där kvinnor inte har rätt att köra bil. Saudiarabien är även ett land, som förutom att köpa vapen och bygga vapenfabriker använder sina oljepengar för att exportera den mest fundamentalistiska grenen av islam till övriga världen, nämligen islams wahhabitiska gren.

[...]

Nu vet vi att Sverige bygger en vapenfabrik i Saudiarabien, men vad bygger Saudiarabien i Sverige? Eller med andra ord: Vad exporterar Saudiarabien till Sverige? Hur många svenska moskéer finansieras av Saudiarabien?

Har detta handelsavtal gjort det lättare för saudierna att exportera deras version av Islam till Sverige? Kommer fler moskéer att byggas i framtiden? Upprättas fler av Saudiarabien finansierade islamiska centra i Sverige? Har Sverige fått en saudisk lobby som i framtiden kan komma att påverka beslut över huvudet på partierna? Dessa frågor har svenskarna rätt att på svar på.

Kanske har vi bara sett början på en mycket större affär i Sverige."

Nej, exportaffärens är en medieanka riktad mot regeringen, trots att vänstern gett den även lite internationell spinn. Säger inte att affären var lämplig, men den gjordes 2005 inom regelverket. (Export till diktaturer tillåtet, och i besluten torde hänsyn tas till exvis hot i område.)

Sen borde alltså oljans betydelse vara större än vapendelar och, oavsett vår tanklösa invandringspolitik, borde med tanke på oljekonsumtion per capita Danmark ha väl så stora problem beträffande saudiska motköp.

Trots konspirativ ansats och okunskap om affären är ändå det fenomen Mishra tar upp ett som borde diskuteras. Men erfarenheten säger mig att det i Sverige är svårt att göra det utan att kallas islamofob, rasist och liknande.

Svaret på frågan vad Saudiarabien exporterar till Sverige är just moskéer, som ju sedan länge finansierats. T ex Hisinge-moskén ("Saudier löste finansieringen", GP 27 april 2007).


Relaterat i media: SvD1 SvD2
Andra bloggar om: , , , , , ,

Comments

No responses to “Dansk bloggare spinner på Saudiaffären...”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.