Var används utrycket "etniska svenskar" -- hela listan!

Stackars moderaterna, när jag nu på eget bevåg rycker ut med en "utredning" om "de värsta skurkarna" i användande av uttrycket "etniska svenskar".

Reinfeldt borde kanske ha använt uttrycket "infödda svenskar" istället.

Googlade partiers sajter. Vänsterpartiet tycks, utan mediestorm, använda "etniska svenskar" ca 10 gånger så ofta som moderaterna. Vänsterpartiet anger t ex här att "etniska svenskar" inte lika ofta "leva på olika transfereringssystem som socialbidrag". Inte heller kontrovers när det används i försvar av mångkulturen.

Tror snarast att pajkastningen riskerar att spela rasister i händerna (DN orerar om att uttrycket är högerextremas och nazisters).

Reinfeldt ska såklart vara ödmjuk om formuleringar. Men om påhoppen visar vänsterns dominans bland journalister, vad säger de om uttryckets frekvens i vänsterpartiet? Enligt nämnda DN-artikel förbjuder personuppgiftslagen uttrycket, dvs antyds att Reinfeldt gjort något brottsligt. Nja...

Så ofta förekommer "etniska svenskar" på parti-sajter (länk till första googleträffsida):

76
47
43
26
15
7
5
2
0

Uppdatering: Borde släppa tramset, men då DN, Expressen m fl tidningar angett att SCB säger de inte för statistik på etnicitet, stämmer det i meningen att den förs på utrikes/inrikes födda och födda i specifika länder. SCB använder dock själva uttrycket. En googling på scb.se ger 136 träffar på ordet "etniska". T ex om arbetsmarknad i dokument Inträdet på arbetsmarknaden (pdf), på sida 10 om "[f]ördelning efter utbildningsnivå, kön och etnisk bakgrund". SCB skriver även "etniska svenskar", t ex i Demografiska rapporter 2008:4 (pdf).

Relaterat i media: DN DN SvD GP
Andra bloggar om: , , ,

Comments

One response to “Var används utrycket "etniska svenskar" -- hela listan!”

Cello Jr sa...
4 juni 2012 18:02

Bra initiativ. Dock anser jag att etnisk svensk är ett helt okej uttryck. I fall så länge finns folkgrupper/etniciteter, vill säga. Folkgrupp= etnicitet.

Bättre än "svensk-svensk" som Malin Siwe och Torbjörn Elensky använt.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.