Arbetslöshetsgap mellan euroländer och andra ökar

Beräknade med data på Guardian-blogg genomsnitt av arbetslöshet i de europeiska länder som är respektive inte är euroländer. Observera att jag räknar in europeiska länder utanför EU. Medelvärden är inte viktade efter länders population, så att Malta viktas högre och Tyskland lägre än brukligt. Men länder som Spanien, Italien och Frankrike är stora och detta borde ändå säga något.

Tyskland arbetslöshet minskade med 0,2 procentenheter, men bland övriga euroländer var det bara Estlands och Irlands arbetslöshet som sjönk. Italiens ökade med hela 4,5 procentenheter! I europeiska länder utan euro ökade arbetslösheten i endast 4 av 13 länder. I Sverige ökade den från 7,4 till 8,1 procent.

Guardian redovisar även USA och Japan, där arbetslöshet under perioden sjönk med 1,0 resp. 0,4 procentenheter.

Gjorde detta då jag inte fann arbetslöshet uppdelat på euroländer och icke-euroländer (Guardian jämför euroländer med EU inkl. euroländer). Skillnad i arbetslöshetens medelvärde mellan euroländer och av Guardian redovisade andra europeiska länder ökade på ett år med 1,4 procentenheter, från 1,2 till 2,6 procentenheter.


Arbetslöshet, medelvärde länder.
November 2011November 2012
17 euroländer10,3% 11,5%
13 andra europeiska länder9,1%8,9%
Skillnad1,22,6

Excelark


Tror det ligger mycket i Henrik Alexanderssons kommentar, Detta kan aldrig sluta väl.....

Comments

No responses to “Arbetslöshetsgap mellan euroländer och andra ökar”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.