Dispyt i FN om finansiering

Det har tydligen varit en dispyt i FN om finansieringen av hjälparbetet, och där har tydligen norrmannen och FN:s nödhjälpskoordinator Jan Egeland kritiserats av Bush för att han kallat vissa rika länder giriga; de som inte ger så stor andel av sin BNP till u-hjälp. USA menar dock att de har utgifter till fattiga länder som inte räknas in i de officiella siffrorna (krigsinsatser i Afghanistan och Irak liksom livsmedelshjälp gåvor och katastrofinsatser på 15 miljarder NOK motsvarande 40% av världens samlade nödhjälp i fjol). Detta tas vid sidan av CNN-länkarna i slutet på mitt förra blog-inlägg upp i en Verdens Gang-artikel. Vad som än sades så har Egeland nu bett om ursäkt för sin formulering och man verkar nu sikta på att kordinera insatserna, där redan USA, Japan, Indien och Australien format en koalition för hjälparbete efter tsunamin.



Man kan kanske funderar på om det kan finnas risk för att hjälpinsatsbelastande sprickor uppstår mellan en FN-insats och denna snabbt åstadkomna koalition, men det finns nog inga skäl att tro det. Bara hjälpen kommer igång ordentligt...

- Det är oerhört viktigt att få ut hjälpen till de människor som drabbats så fort som möjligt, säger en talesman för Läkare utan gränser. (DN 29/12)
..., länderna bidrar bra (vilket enligt CNN-artikeln verkar vara fallet) samt att insatser samordnas väl, vilket torde vara FN:s bord, där de får utveckla den kompetensen och så bli nöjda.



Det där lär förmodligen bli bra (man har knappast råd att tappa ansiktet i trams) - och det här inlägg blev ju rätt seriöst! :-)



Comments

No responses to “Dispyt i FN om finansiering”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.