Regeringens verbala insatser...

Städade nyss bort detta inlägg. Det är nog bäst att läsa i riktiga media och själv söka en egen uppfattning, inte minst om vad man själv kan göra!Men sen tänkte jag att mitt inlägg ändå kanske hade nåt viktigt i sig, så jag klipper in det, nu igen.


Efter ett par morgontidningar så åstadkom jag med heta kinder och tangentbordsspatt följande (förmodligen lite överdrivet kritiska) drapa:"Det är ett nationellt trauma" verkar nu den till Thailand medföljande utrikesministern velat ha understrukit i en av de senaste presskonferenserna. Va?! Läste Göran Perssons text i går i GP om dödssynden övermod, att socialdemokraterna är en internationell rörelse och att internationell solidaritet är deras grundläggande ideal. Tänker på Perssons "social turism", stödet till, så att säga, Vaxholms-tomaterna och Byggnads rop "Go home!". Inget annat i texten andades internationell solidaritet, utan det var mest bara den svenska folkhemsmodellen som skulle försvaras (och enligt dibbuk är ju första maj något som Sverige jämte, enligt CNN, endast några få kommunistdiktaturer firar; May Day eller Mayday förresten... ;-)Men jag tror mitt orerande här ovan rörande presskonferensens budskap inte tangerar orsaken till ordvalet "nationellt trauma". Att ledande ministrar som ett mantra hasplat fram de orden ett par dygn efter katastrofen beror väl på att regeringen första dygnet var passiva och inte insåg vidden av katastrofen, vilket man nu söker lappa och laga med orden från Estonia-katastrofen? Men massvis av resurser som staten kunnat ge saknas visst ännu. Exempelvis ett från i svenska researrangörer i Thailand begärt fältsjukhus som, enligt en not i dagens pappersupplaga av DN, Karin Jämtin sagt att

"Vi kontrollerar just nu om vi kan göra något åt det. Men det är främst en fråga för försvaret."
Inte är det så, att försvaret är en autonom organisation frikopplad från statlig styrning? Vi har i och för sig numera ett ganska litet försvar, men det kan väl knappast ha varit orsaken till tveksamheten, eller?Att inte ministrar, enligt till exempel ovan, verkar vara handlingskraftiga nog att ta beslut -- Laila Freivalds brukar ju för övrigt oftast låta som en kommenterande journalist alldeles oavsett vilken fråga det gäller -- *kan* naturligtvis bero på Perssons ledarstil. (För detta beror väl inte bara på kompetensnivån hos av Persson valda ministrar!)Och mitt under den oerhört svåra situationen efter infernot som kostat kanske 100000 eller fler sydasiaters människoliv i många länder och raserar vissa av dessa länders viktigaste tillgångar (i turistindustrin) är ju alltså mantrat '*nationellt* trauma' en pinsamhet i sig.Räddningsverket har i media kommenterats såsom helt förlamat (och de har urskuldat sig med att de arbetar endast med planering), och nu är det tydligt att det värdefulla som gjorts har gjorts av till staten oberoende företag och organisationer. Åsa Peterson (skribent på vänsterkanten i Aftonbladet) utnämner exempelvis Fritidsresors Lottie Knutsson till Sveriges statsminister och hjälporganisationer agerar kraftfullt, där exempelvis läkare utan gränser skickat fler och fler läkare där regeringen framstått som passiv inför krav. Läkare utan gränsers postgironummer: 90 06 03-2 (Denna och flera hjälporganisationer HÄR.)

Fast ändå känns detta skrivande lite som skit.... Visst gör säkert regeringen nåt också och vad gör jag själv annat än tänker på dem jag känner till som var där och klarat sig, talar med andra, en mindre slant och detta gnäll), men kabinettssekreterare Hans Dahlgren ägnade en lång tid av en intervju åt att nöjt ösa beröm över hur ett callcenter upprättats i Kiruna där han anger det exakta antalet telefonsamtal (några hundra) som tagits emot... Jisses! Staten hade uppenbarligen ingen krisberedskap men de nordiska regeringarna har i alla fall förhandlat med SAS om att hämta hem människor, men detta är inte samma satsning som Freivalds just innan talat om skulle planeras - tur att vi har ett par grannländer ...kanske? Samt ideella organisationer och ett dugligt näringsliv.Ska bli intressant att se vad Freivalds insatser, som hon sagt är att bedöma vilken hjälp som måste sändas, kommer att falla ut? Varför inte istället stanna hemma, lyssna och agera frågar sig vissa (exempelvis i Ring P1 i morse), då även Freivalds resa kostar en del resurser och man, med tanke på regeringens insatser hittills, inte tror henne om att på plats kunna göra nån positiv skillnad.Men nu är väl de stora riskerna i sjukdomar helt akut! Nu behövs väl både pengar till hjälporganisationer och handlingskraft, och särskilt för regionens befolknings skull!Verkar för övrigt som att bidragen från de stora länderna varit på motsvarande några hundra miljoner kronor, men Powell surnade visst till och höjde från några tiotals miljoner dollar till en miljard dollar.

Jinge har visst skrivit lite mer missnöjesyttringar mot Perssons regering, som han kräver ska avgå. Vidare ska jag komplettera denna text med en del länkar...Blir som sagt lite het om kinderna och får tangentbordsspatt när jag skriver såna här kritiska inlägg, men jag tror jag höll detta på en någorlunda acceptabel nivå. (Annars går jag in och klipper lite i efterhand. Ge gärna din åsikt om detta inlägg i en kommentar.)

Comments

7 Responses to “Regeringens verbala insatser...”

Bengt sa...
29 december 2004 16:43

Du kan ju läsa om varför det blir så här när vi val efter val väljer samma politiska broilers hos mig.

http://paradox66.blogspot.com/2004/12/presskonferens-om-katastrofen.html

Det är kanske dags för en "politisk" plikt. Alla medborgare bör arbeta som politiker under en tid. Vi behöver få bort de professionella politikerna.

Anonymous sa...
29 december 2004 17:38

Eller också behöver vi *mer* professionella politiker än de vi nu har! Jag tror att det stelnat organisatoriskt i det alltför tryggt maktbärande partiet (under 65 av de senaste 74 åren, eller hur det nu är... nåt liknande i alla fall!), förutom att socialdemokratin har en syn på staten som mycket tydligt kom fram i Göran Perssons på presskonferensens *eftertryckliga* försäkran om att man vid flygplatserna ska se till att läkare från rätt kommuner tar hand om de skadade - rätt primärvårdsområde ska de vara, minsann! För så är den svenska statens sjukvård minsann planerad och ska så vara! Jo faktiskt!!! Man har på senare tid dragit tillbaka möjligheter att vårdas på andra mottagningar och andra landstings sjukhus just för att strama upp Systemet, utan avseende på de försluster i välstånd det ger. Och privat vård ska man ju inte tala om, där man nu ansatt de existerande privata sjukhusen - Sveriges effektivaste och alltså de som ger mest vård för varje så värdefull krona - med nya vinstförbudsregler som i principi tvingar verksamheten att upphöra och stopplagar för ny bra privat vård.

Nej, sosseriet är tes-tuggarna framför alla andra och borde väck år 2006.

Såg att du är mattelärare. det tänker jag också bli (läser C-nivån i vår) men kanske hellre velat bli psykolog... men kanske *är* politiker - nej! Men en orerande propagandist, kanske?! ... ;-)

jinge sa...
29 december 2004 18:28

Gud bevare oss för "professionella politiker". Det är tyvärr just det vi har i övermått. Men bortsett från det tycker jag att det är rent åt helvete att landets befolkning redan i söndags förstod att här krävdes en omedelbar insats med flyg ner till Sydostasien. Något som ännu inte kommit igång i en acceptabel omfattning.

I Italien ringde den avsvarige för räddningsaktioner upp flygplatsen och sa: "Jag ställer in fem internationella flygningar. Säg åt passagerarna boka om, vi ska ha planen till sydostasien. Verkställ!"

Den sista levande finnen kommer hem i morgon, eller senast på nyårsafton. Persson säger att det är svårt att fixa flygplan men det är bullshit. Det finns en massa tomma plan i USA, för att inte tala om Englands och USAs resurser när det gäller ambulansplan.

Nää, jag blir upprörd så att jag mår illa, jag med mitt hjärtfel.. :-I Men det är så otroligt ryggradslöst av Persson så att jag blir alldeles matt. "- Jag manar till nationell samling!"

Vilket djävla svammel.

Hela landets befolkning befinner sig i ett tillstånd som växlar mellan chock och sorg. Vi behöver inte manas ett förbannat dugg. Folk pratar inte om något annat än detta.

Mellan varven så känns smärtan över alla personliga tragedier som utspelats. Alla barn som mist föräldrar, alla föräldrar som mist barn. Syskon saknas, vänner saknas, gänget på bridgeklubben saknas..

Och 100000 sydostasiater saknas.. :-(

- Jag manar till nationell samling...

Vi förtjänar bättre än så.

Anonymous sa...
29 december 2004 23:29

Vill rätta mig en smula. Läser i DN att Persson på presskonferensen tydligen även sagt att svenskar ska få vård i tyska sjukhus på plats samt kunna föras till olika Europeiska sjukhus. (Jag sprang runt lite i lägenheten när jag "lyssnade" på dumburken, och stängde nog även av TV: efter en dryg kvart...)

Min Göran Persson-kritik alltså kraftigt mildrad beträffande inriktningen på vårdinsatserna (men min kritik mot vårdpolitiken, som dock är helt utanför den katastrof som nu behandlas, tar jag inte tillbaka!).

Anonymous sa...
30 december 2004 00:12

Fy fan vad trött jag blir på detta gnällande från människor som inte fattar ett skit!

Anonymous sa...
30 december 2004 00:14

Klarar du av att specificera vad du är missnöjd med, tror du?

Anonymous sa...
30 december 2004 01:07

"Men sen tänkte jag att mitt inlägg ändå kanske hade nåt viktigt i sig, så jag klipper in det, nu igen."

Du kan gott låta det stå kvar! Din kritik är faktiskt befogad! Ställer man upp för att leda ett land måste man göra sitt bästa både i medgång och i kris. Man får inte glömma att regeringen har en hel statsapparat bakom sig. Det är inte Persson personligen som måste ringa runt och fixa flygplan. Men han ska se till att inte regering, UD, flygvapnet, räddningsverket etc står utan order på grund av statsministerns handlingsförlamning. Skicka ner plan och hämta hem folk som riskerar att dö av infektioner NU. Och glöm inte att lasta medicin att lämna på vägen ner!

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.