de e bara å gå på som förut - i svenskt moras

Man kunde nästan, en smula självdestruktivt, önska att regeringen åtminstone BARA kunde gå på som förut.

Kompetens-moras
Nu tänker sig s-regeringen, enligt en utredning, att högskole- och universitetsstudier inte ska kräva godkänt i svenska och engelska! Framtidens forskare, läkare och jurister förväntas klara sitt jobb utan språkkunskaper? Regeringsförslaget står dock i strid mot en årsgammal utredning, vilken krävde ökade språkkunskaper, liksom mot ganska aktuella rekommendationer från högskoleverket. Regeringen anger att man vill slopar kraven för att man inte vill göra det "onödigt svårt" att få högskolekompetens.

Att socialdemokraterna önskar att praktiska yrkesutbildningarna ska bli teoretiska högskoleutbildningar, i linje med sossarnas misslyckade satsning på 3-åriga gymnasieutbildningar där på sina håll endast cirka 20 procent av eleverna tar examen(!), är möjlgen en orsak till de slopade språkkraven? Misslyckad politik som genererar en än mer misslyckad politik...

Ett uttalat syfte är att fler invandrare ska börja plugga på högskolor och universitet. Men det syftet är nog lika kontraproduktivt som malplacerat. Dels då det ändå krävs goda språkkunskaper för högre studier och de yrken dessa leder till, men framför allt då redan nu i stort sett en lika stor andel ungdomar med invandrarbakgrund som de med svensk bakgrund genomgår högre studier.


Planekonomiskt välfärdssystem-moras
Och vilken kompetens har utredarna på organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, vilka i en rapport nu kräver en höjning av skatterna med 5 procent av lönen? Bloggaren Lisa Falk tar upp detta, och efterlyser att vårdens drift för en gång skull fokuseras i politiken. Kan bara hålla med.

Apropå DN-artikeln om raketskattehöjarförslaget, så kan man ju undra om journaliststuderande behöver ha godkänt i svenska?
Förutsatt att behovet av vård är lika stort som i dag handlar det ökade resursbehovet främst på att vården behöver moderniseras.
Vadå "på"? Är inte "om" bättre? (Alternativt "...beror det ökade ... på".)
"I dag nöjer sig ingen enbart med de behandlingsmetoder som fanns år 1980", skriver förbundet i pressmeddelande.
Skulle nog vilja ha in ordet "ett" före "pressmeddelande".
För att klara av bemanningen kommer det att behövas fler utbildningsplatser för läkare. Dessutom behöver uppgiftsfördelningen inom vården att ses över.
Varför ordet "att" i den sista meningen?

Den sista (DN-språkfelande) meningen antyder i alla fall en översyn av vårdens funktion. Men att den, till skillnad från de genom åren otaliga genomgripande översynerna av vårdens resursfördelning, kommer att innebära någon förbättring -- d v s ett övergivande av principen om politisk planekonomisk resursfördelning -- finns det ju ingen anledning att tro. Det verkar ju inte heller rapportförfattarna tro, då det defensiva huvudbudskapet ju är att ofantligt mycket mer skattepengar via en kraftigt höjd skattekvot (av redan världens högsta skattekvot!) är det som den kanske minst effektiva vården i västvärlden skulle behöva. Med denna gamla strategi och oförmågan att tänka om så kommer ju ineffektiviteten garanterat att öka!

Det är bara att gå på...

--

(Men med sossestyre verkar ju i alla fall plågsamma moras alltid finnas att orera över... Ska kanske tillägga att Franz Kafkas författarskap roar mig. Roar mig!? Jo. Och en tvättäkta misantrop kan man väl bli för mindre. Nej, nu ökar den borgerliga ledningen i opinionen! :-( ;-)

Comments

No responses to “de e bara å gå på som förut - i svenskt moras”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.