Om kd-ledarens "veckans kommentar"

Göran Hägglund har jag visst citerat förr (i ett inlägg, vars rubrik innehöll "porr" och "Hägglund", dessvärre lade sig som länk till en exempel-blogpost på min inte helt editerbara blogger-pres), och i Hägglunds senaste "veckans kommentarer" finns en kul formulering som nog visar lite på Hägglunds skickliga handlag som politisk kommunikatör.

Rubriken är "MED FINGRET I SLOTTSVINET" (och jag befarade att det skulle ingå som en erotisk erfarenhet i Hägglunds semesteravbrott, men var det ju inte).

Hägglund tar i stycket upp att Persson föreslår alkoholskattesänkningar, men menar att det skulle få en rad negativa konsekvenser i samhället och på folkhälsan, vilket det förstås kan ligga något i (om det t ex hade funnits proportionalitet mellan alls inte ofarliga s k lättare droger och alkohol, så skulle nog antingen alkohol vara olaglig eller lättare droger krängas i kontrollerade former med mycket höga påslag). Jag finner det inte alls problematiskt att kristdemokraterna driver höga alkoholskatter, då detta partis politik väl i mindre grad än kanske något annat parti drivs av idealistiska högre principer såsom individens frihet, (jäm-)likhetssträvan ("jämlikhet" är ju för jämlikhetsivrare inte sällan synonymt med just likhet; "50/50 överallt!") eller liknande okuvliga ideal som politisk kompass. Istället menar man sig väl pragmatiskt utgå från situationen för människan och små gemenskaper, som familjen...(?). Nej, det är på intet sätt fel med ett parti som driver ett rationellt försvar av gamla moraltraditioner, tvärtom!

Hägglund skriver:
"Att sänka skatten är fel väg att möta den alkoholflod som väller in från Danmark och Tyskland. Det är införselkvoterna som måste minskas, inte skatterna. Jag tror Persson blött fingret i slottsvinet och känt varåt vinden blåser. Han behöver bli lite poppis just nu."
Jag hoppas och tror nog att alliansen kan bli enig även i denna fråga. Hägglund skriver allra sist att
"[d]et handlar om att kunna lämna tydliga besked till väljarna i god tid före valet och att vi är väl förberedda för ett regeringsskifte."
Då får de väl enas då! En liten alkoholskattesänkning istället för en stor och marginella minskningar av införselkvoterna om det går utan att äventyra EU-samarbetet -- till exempel?

I Bankeryd ska dock, enligt Hägglund, den ekonomiska politiken bankas ut till en aptitlig väljarbakelse... (min egen orerande formulering) Lycka till! (OBS: Inte en lakonisk lyckönskan... :-D )

Comments

No responses to “Om kd-ledarens "veckans kommentar"”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.