Radio-tips, lördagsintervju med Helene Lööw

Jag rekommenderar verkligen Ekots lördagsintervju med Helene Lööw, chef för Forum för levande historia.

Inte minst i bloggsfären så har ju frågan vad antisemitism är diskuterats (följande inlägg på intressant.se samt knuff.se). Helene menade, som jag uppfattade det, att Israelkritik blir antisemitism när man istället för att tala om Israel och dess politik talar om judar (som grupp). En åsikt som ju de kritiska till Ordfronts-artikeln samt till vissa bloggare också framfört. Dock menar Helene att denna antisemitism inte behöver vara medveten antisemitism utan kan vara ett inslag i en retorisk tradition. Är det på detta sätt så torde eftertanke vara på sin plats.

Helene levererade för övrigt en helt tydlig bedömning av Ordfronts artikel, huruvida den var antisemitisk eller ej.

I övrigt intressant att höra om senaste tidens ökande uppmärksamhet på andra grupper än nazistiska, exempelvis hos vänstern, eller reflektionen om judarnas goda ställning i Tyskland innan hets och utrotning. Lyssna alltså på programmet via Ekot-länken (i repris här).


En helt annan diskussion om Hamas, där Birgitta Olsson samt Yvonne Ruwaida medverkar, kan också höras på här. Lyssna timme 2. Lika intressant det! (Min egen synpunkt är att förhoppningar på Hamas, både Solanas och Yvonne Ruwaidas, är naiva där dock Hamas nu inte ser ut att få majoritet; Yvonne Ruwaidas som det tycks större indignation mot Israels mord av ledare som organiserat attentat mot civila än dessa mord mot civila är också inte så lite skum!)

Comments

One response to “Radio-tips, lördagsintervju med Helene Lööw”

Bulten i Bo sa...
22 januari 2006 14:17

Manuell trackback: Mina kommentarer angåend ekots intervju med Helene Lööw finns här.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.