Hela havet stormar, eller Alliansen har kul

Vad förväntar man sig av Magnus Orerar ett helgslut. Kanske mer än vad jag bjuder på i denna min i IQ-hänseende ganska laid back bloggpostskompott av ironi och notiser i svensk politik.


Lekledare Reinfeldt: "Tidigare badade vi ju i tunna - sas det ju i alla fall. Nu, åtminstone före valet, ska vi leka hela havet stormar!"

1) Jan Björklund: "Jo-hoo! Ni vet, jag är radikal, och jag anser att tjejer och killar ska undervisas separat! Ni vet, grabbar är så omogna att de inte klarar av ansvaret i en pekpinnefri undervisning." (Mattias på höjden kommenterade.)

2) Reinfeldt: "Hägglund, du kommer att mosas vad fastighetsskatten beträffar! Ha-ha-ha!" (Fredde orerade på Brännpunkt häromdan.)

3) Maud: "Grabbar! Jag bidrog just till att för kommande mandatperiod sjösätta sossarnas och vänsterns gemensamma energipolitik. Ho-ho grabbar, nu ligger ni allt i lä!" (DN)

Det artar sig?

Det här kan nog iofs ses som inslag i en ofrånkomlig men nyttig process, och den kommer ju även att aktualisera viktiga och för väljarna attraherande frågor där borgerligheten är relativt eniga och med säkerhet kommer att komma överens -- exempelvis fastighetsskatten och skolpolitik. (Det finns s a s värre frågor, men de är ju alla redan säkrade i en gemensam politisk linje.)

De tre exemplen i tramsdialogen ovan: (1) Det blir knappast tjej- och kill-klasser i skolan (FP:s idealism blir väl ibland till radikalism). (2) Fastighetsskatten är - eftersom samtliga borgerliga partier vill ha bort den -- en relativt liten hanterbar fråga och Hägglund har stöd långt in i moderata väljargrupper och kommer att få inflytande. Bra att frågan aktualiseras, även om det görs med en ordväxling i alliansen. (3) Slutligen är det inte aktuellt med nya kärnkraftsverk kommande mandatperiod. Det stängda Barsebäck är ett problem men mer el får vi från uppgraderade kärnkraftsverk och majoriteten av EU-länderna satsar på ny billig (och ren) kärnkraft. Vi klarar alltså försörjningen bra, men vi missar förstås exportinkomster av en unikt billig elproduktion! Kärnkraftsmotståndet inom centern dock svagt; många där förordar kärnkraft. Alliansen -- mindre splittrad än vänsterkartellen -- och Sverige klarar utan större katastrof att leva på centertokerierna i S-samarbetet under nån mandatperiod. Centerns position kommer säkerligen att röra sig i riktning in mot övriga partiers gemensamma ståndpunkt.

Lite friska vårvindar (inomborgerlig diskussion) kan inte vara fel. En smula förståelse har säkert svensken när de bedömer detta, trots den fria television och radions envisa tal om splittring, en splittring som ökar till "stora klyftor" mellan partierna och så vidare. Erixon påminner om, att när SVT och SR som nyhet ständigt kör att alliansen är splittrad och att det är krig inom den, i enstaka frågor som de ovan, så är ju ändå sossarna och dess stödpartier i nämnda frågor mera oeniga än allianspartierna.


Annat:

Mauricio Rojas och ett par andra i folkpartiledningen skriver på DN Debatt än en gång alarmerande om tillståndet i Sveriges förorter, det som ser ut som en social bankrutt i vardande med en kraftigt expanderad nyfattigdom.


Dmitri Vasserman har i ett meningsutbyte med biståndsminister Jämtin fått höra att Israel avsiktligt dödar palestinska barn i terrordåd. Detta med anledning av en fråga beträffande att Sida utan dess styrelses kännedom finansierat en palestinsk propagandacentral (Expressen)


Läge travestera Gösta Linderholm. Det är en galen sosse- och medievärld vi lever i!

Gör den socialistiska enpartistaten till historia i höstens val!

Comments

2 Responses to “Hela havet stormar, eller Alliansen har kul”

Mattias sa...
27 mars 2006 20:07

Kul att du länkade, men det blev lite fel. Byt ut ! mot " i efter href.

Magnus sa...
27 mars 2006 23:07

Oops!

Beklagar.

Fixat!

:-)

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.