Kan islam reformeras? Ansvar hos oss?

Erixon kommenterar i dag en artikel som driver tesen att media undertrycker att de flesta muslimer -- även i den islamiska världen antar jag -- vill ha demokrati och pluralism. Ett klipp av Erixons översatta citat (från en som det verkar rätt retoriskt snackig text om bl a det svenska skidlandslaget):
Nyckelfrågan, som den politiska korrektheten inte ställer, är huruvida islam (förhoppningsvis på kortare tid än 400 år) kan bli en lika from religion som kristendomen idag.

Jag tror svaret är ja ... Vi hör inte mycket om genuint moderata muslimer, för om vi gjorde det, skulle det avslöja fegheten hos en mediebransch som i hög grad har kapitulerat inför kraven från radikala islamister... Därför beskriver journalister dem som 'moderata' muslimer ... som i stort sett delar målen för islamisterna, men som tar avstånd från deras metoder ...

samt
Afghaner, irakier och libaneser som kämpar för frihet och demokrati behandlas kort eftersom uppmärksamhet på dem indirekt skulle ge president Bush kredibilitet.

Detta går ju helt i linje med tankegångarna i ett kanadensiskt upprop om hur media beter sig (och vänstern av delvis andra orsaker) som jag refererade i mina förra bloggposter (särskilt i det förra och om uppropet även i förr-förra posten).

Generellt har jag svårt att tro att tillräckligt många muslimer i arabvärlden är tillräckligt inne på upplysningens principer, bland annat det att helt skilja på religion och stat. Exemplet Turkiet torde visa att det är ganska segt. Erixon talar om en "tredje variant av islamism". Jag tycker att det borde räcka med att tala om den grad med vilken muslimer omfattar demokratins idé och det sekulära samhället. (Exempelvis verkar generellt imamerna i moskéer i väst förespråka islamiska regler framför yttrandefrihet och vissa andra individuella mänskliga rättigheter.)

Men har det varit lite segt i Turkiet innebär det ju inte att det är omöjligt. Det viktiga är ju att en förändring sker, var nu än muslimer i dag befinner sig -- i någon "tredje variant" eller (som jag tror) på en kontinuerlig skala. Och det torde inte vara alldeles oviktigt att media belyser även alldeles vanliga muslimer och ger en annan bild av den islamiska världen än en som befolkas av extremister som hatar USA. På det senare sättet (genom medialogik och vänsterns fiendes-fiende-logik) skapas knappast de band mellan goda krafter på båda sidorna som torde vara viktiga.

HAX har f ö några bloggposter i ämnet (här och här).

Comments

No responses to “Kan islam reformeras? Ansvar hos oss?”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.