Svensk imamutbildning?

Imamen Abd al Haqq Kielan (född Leif Karlsson), som nämndes i förra posten, har arbetat för imamutbildning i Sverige. Såg just att Aqurette och Henrik Alexandersson inte var negativa till en sådan (kommentarer i Henriks bloggpost).

Ett problem med en av samhället driven utbildning tror jag bland annat är att många ledande muslimer, bland andra Kielan och ordföranden i Sveriges Muslimska Förbund, kräver att imamutbildningen inte ska syssla med exempelvis kritisk textanalys eller överhuvudtaget en öppen diskussion kring tolkning av koranen (Kyrkans tidning; Vänstra stranden). Det har även diskuterats att en viss gren av islam kan få tolkningsföreträde för islam inom ramen för en statlig imamutbildning. Man måste vara naiv om man inte inser de komplikationer som en central imamutbildning innebär. Danmark har varit inne på att starta en sådan, men lagt ner de planerna efter att dessa ofrånkomliga problem dykt upp. Naturligtvis är dessa problem, som grundar sig i att dagens islamiska huvudfåra är absolutistisk och dogmatisk, ingenting som politiskt korrekta(**) vänsterpartiet ser (de som först föreslog imamutbildningen; de ser kanske att islam är bra eftersom de tror att den är emot sådant som väst/USA och konservatismens kristendom, eller...?)

En klok kommentar till detta är den sammanfattande avslutningen av en artikel (SvD) av Magnus Zetterholm:
Olika religiösa grupper har naturligtvis all rätt i världen att utbilda ett religiöst ledarskap och kan dessutom dra nytta av den verksamhet som bedrivs vid svenska universitet och högskolor. Men universiteten bör inte ansvara för en formell yrkesutbildning av till exempel präster, pastorer, rabbiner eller imamer. Förslaget om en imamutbildning på högskolenivå bör leda till en välbehövlig genomlysning av trossamfundens förhållande till universitetsväsendet.

I det mångreligiösa Sverige behövs en religionsvetenskaplig forskning och utbildning som står fri från konfessionella intressen. Avteologisera därför universiteten och låt dem vara platsen för en kritisk analys av religion i historia och nutid med grund i de vetenskapsteoretiska utgångspunkter som i princip kan delas av hela forskarsamhället!

-

(**)En orsak till att just vänsteråsikter är de politiskt korrekta i Sverige tror jag är att många journalister är vänster i Sverige. 47 procent var enligt journalisthögskolans undersökning år 2000 antingen V- eller MP-anhängare. Dessutom var flera inom sport och nöje borgerlige sympatisörer, så mer än 50 procent inom samhällsjournalistiken kan mycket väl vara V- och MP-anhängare! De 30 procent borgerliga journalisterna är nog knappast mer än 20 procent av samhällsjournalisterna. Missnöjd? Påminn om detta och anmäl vriden journalistik till granskningsnämnden.

Comments

3 Responses to “Svensk imamutbildning?”

Anonymous sa...
22 september 2006 15:18

Well done!
http://slnjuywr.com/lfqa/ylap.html | http://rrgepbcc.com/sjsy/ltrf.html

Anonymous sa...
22 september 2006 15:18

Good design!
[url=http://slnjuywr.com/lfqa/ylap.html]My homepage[/url] | [url=http://rktcqmzr.com/wtga/gqgr.html]Cool site[/url]

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.