EXTRA: Positiva iraknyheter

Har om Irak både bloggat att landet tycks få ett kraftigare våld och större problem för ordningsmakten och förstås flera civila offer -- den kris som lett till Rumsfelds avgång -- men även om de positiva känslorna hos Iraks folk alldeles efter domen mot Saddam Hussein samt om att irakierna ännu inte tappat hoppet. I denna bloggpost nämnde jag t ex att USA skickar nästan ytterligare 20 000 soldater till de cirka 100 000 i Irak (vilket är i enlighet med råd om kraftiga förstärkingar för minst ett år sen samt inte strider mot det irakiska folkets insikter om behovet av utländska styrkor under några år; se bloggpost om opinionsundersökning).

Men media är kanske inte så pigga på att ta fasta på det positiva? Översatte lite text av Pamela på en Atlas Shrugs-bloggpost (hakparenteser gick jag bet på):
"Jag vet inte om ni såg CNN:s täckning av Veteranernas dag (...) men den var avskyvärd. Frossande i blod och snyfthistorier från Irak. Rapporter från sjukhus och [triage units] i Irak – närbilder av nerblodade US-soldater. Bild efter bild efter bild. En jihadists våta dröm.

Samtidigt, här är vad som händer i Irak som du inte kommer att få se på CNN (...) Kolla in dessa framsteg.


Visste du att 47 länder har återupprättat sina ambassader i Irak?

Visste du att den irakiska regeringen för närvarande anställer 1.2 miljoner irakier?

Visste du, att 3100 skolor har renoverats, 364 skolor är under återuppbyggnad,
263 nya skolor är nu under uppförande, och 38 nya skolor har startat i Irak?
Visste du, att Irak högre utbildning består av 20 universitet, 46 institut eller forskarhögskolor och 4 forskningscentra, alla i funktion i dag?

Visste du att 25 irakiska studenter avreste till USA i januari 2005 för ett återupprättat [Fulbright] program?

Visste du att den irakiska marinen är i funktion?

De har 5 till 100 fots patrullbåtar, 34 mindre fartyg och ett flottinfanteriregemente.
Visste du att Irak flygvapen består av tre fungerande skvadroner som inkluderar 9 flygplan för rekognosering och 3 US C-130 transportplan (under irakisk kontroll) opererande dygnet runt, och kommer snart att få 16 UH-1 helikoptrar, och 4 Bell Jet Rangers?

Visste du att Irak har en antiterroristenhet och en kommandobataljon?

Visste du att irakisk polis har över 55 000 fullt utbildade och utrustade polisofficerare?

Visste du att det finns 5 polishögskolor i Irak som producerar över 3500 nya officerare var 8:e vecka?

Visste du där finns mer än 1100 pågående byggnadsprojekt i Irak?

De inkluderar 364 skolor, 67 offentliga kliniker, 15 sjukhus, 83 järnvägsstationer, 22 olje-anläggningar, 93 bevattningsanläggningar och 69 kraftstationer. Visste du att 96% av irakiska barn under 5 års ålder har fått sina första två poliovaccinationer?

Visste du att 4,3 miljoner irakiska barn inregistrerades i grundskolan vid mitten av oktober?

Visste du att det finns 1 192 000 mobilkunder i Irak och att telefonerandet ökat 158%?

Visste du att Irak har oberoende massmedia som bestående av 75 radiostationer, 180 tidningar och 10 TV-bolag?

Visste du att Baghdads aktiebörs öppnade i juni 2004? Visste du att två kandidater i det irakiska presidentvalet hade en TV-debatt nyligen?


NATURLIGTVIS VISSTE VI INTE!

VARFÖR VISSTE VI INTE? VÅRA MEDIER VILLE INTE BERÄTTA DET FÖR OSS!"


En fundering är naturligtvis att samtidigt som 3500 nya poliser kommer ut kan kanske något tusental ha mördats, men det är som sagt fel att redan nu räkna ut det irakiernas landbygge efter diktaturen. Är de goda krafterna större, skickligare och mer beslutsamma än de onda måste vi ju tro att en hållbar statsbildning kan lyckas. Att stå vid sidan av och bara dissa själva den goda intentionen är en grym sak. Som påpekas i en kommentar i detta videoklipp, vore det nog passande om vissa firade Iraks misslyckande tillsammans med Al Qaida. De som exalterat ständigt upprepat budskapet kampen för ett fritt Irak är dömt att misslyckas samt att de som fört denna goda kamp är de onda.


Andra bloggar om: , , , ,

Comments

No responses to “EXTRA: Positiva iraknyheter”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.