Förhör efter slöjkritik i Egypten

Noterar att bloggen Freedom of Egypt i sina två senaste poster (bloggar inte så frekvent, och detta är säkert angeläget) skriver om aktuella händelser rörande slöja i Egypten. Dels en post om att kulturministern kallats till förhör hos parlamentsledamöter för att han kommenterat att ett ökande användande av slöjor innebär en tillbakagång och dels en post om att president Husni Mubarak avslagit ett krav på att förbjuda heltäckande (ansiktstäckande) slöjor. (D v s ett förslag i linje med det som är aktuellt i Holland; om det här.)

Den egyptiske bloggaren jämför, något provokativt, Mubarak med radikala islamistiska muslimska brödraskapet där rubriken på posten om den åtsatte kulturministern är "Why Mubarak Regime has the Same Effect as the Muslim Brotherhood?". (Det hade kanske räckt med att påpeka att Mubarak viker sig för islamister och inte påstå att han själv är drivande kraft, men frågan är om man inte här kan ana viss desperation?) Jag har tidigare kommenterat att de facto-krav på slöja i Egypten, om än inte ännu i större städer, är ett stort problem. Saken är definitivt angelägen.

Yahoo News skriver om kulturministern:
Den egyptiske kulturministern Faruq Hosni kommer att förhöras av parlamentsledamöter efter ha beskrivit användandet av slöja som en tillbakagång, sa talmannen.

Hosni kallas att framträda inför en ”sammanslutning av religiösa företrädare och kulturkommittéer,” sa i måndags talmannen Fathi Surur.

...

I en intervju publicerad i torsdags sa Hosni att det ständigt ökande antalet muslimska kvinnor som bär slöja i Egypten innebär en tillbakagång.

"Det fanns en tid, då vårt mödrar gick till universiteten och arbetade utan slöja. Det är i den andan som vi växte upp. Så varför detta bakåtsträvande?" sa ministern till den oberoende dagstidningen Al-Masri Al-Yom.

Kommentaren ledde till en storm av protester, inte endast i den islamistiska oppositionen utan också inom styrande National Democratic Party. ...

-

Vill här även påminna om uppropet för den i Alexandria nyligen fängslade bloggaren Abdelkareem Soliman; läs mer här eller klicka på bannern i menyn.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,http://news.yahoo.com/s/afp/20061120/wl_mideast_afp/egyptreligionislam_061120161745

Comments

No responses to “Förhör efter slöjkritik i Egypten”

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.