Holland förbjuder burka och niqab

Nederländerna tycks bli först i Europa att på offentlig plats förbjuda burka, niqab och generellt ansiktstäckande slöjor.

Länkar:
* Sunday Telegraph (11 nov).
* Om den holländska debatten i bloggen Islam in Europe (20 okt).

Detta kan i förstone, utifrån liberal utgångspunkt, tyckas dåligt men reflekterar man över idelogin som tillämpar klädseln burka och niqab inser man väl att frivillighet inte föreligger i det sammanhang/den kultur där asiktstäckande slöjan används samt att där tvång och förtryck i olika former tillämpas, inte minst mot kvinnor. Kan inte med detta i åtanke förbudet ses som jämförbart med förbud mot fascistiska eller rasistiska symboler och demonstrationer på allmän plats?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Comments

5 Responses to “Holland förbjuder burka och niqab”

Robsten sa...
11 november 2006 19:21

Har du inte ändrat åsiktskurs en aning sedan du och jag drabbade samman i "politik"?
PS.
No hard feeling I hope;-)
DS.

Robsten sa...
11 november 2006 19:22

Jag tror förresten ett att du och jag har rekordet på trådlängd i "politik", "alla time high" men jag är inte säker.

jinge sa...
11 november 2006 20:06

”men reflekterar man över idelogin som tillämpar klädseln burka och niqab inser man väl att frivillighet inte föreligger i det sammanhang/den kultur där asiktstäckande slöjan används”

Du tycks vara dåligt påläst Magnus! Om du lyssnar på radio eller läser tidningar så hör du mängder av muslimska kvinnor som känner sig avklädda om de inte har rätt sorts huvudduk på sig. Jag kan själv reagera om någon täcker ansiktet helt på samma sätt som kvinnor gör i t.ex. Afghanistan, men utgår man som du gör, att det inte är frivilligt så har man placerat en ko på isen.

Muslimska kvinnor i Sverige säger ofta att de känner sig mer respekterade av män när de har huvudduken på sig. Det är nog samma sak i de muslimska länderna. Muslimska män bär inte kortbyxor och går med bar överkropp trots att det vore adekvat klädsel i det klimatet som råder i regionen. Varför? Jo de vill inte dra skam över sin familj. Har du sett ngn taliban i kortbrallor? :-)

På ett sätt blir jag faktiskt besviken på din bloggpost när jag nu för ovanlighetens skull tittade in. Du låter ungefär som Robsten och det hade jag faktiskt inte väntat mig. Du brukar i alla fall problematisera det du uttalar dig om även om du ”orerar”.

Bloggposten känns inte speciellt genomtänkt.

Anonymous sa...
14 november 2006 00:43

Hur kommer det sig att svenska vuxna män börjar röra sig så hemtamt bland termer som "skam" och "heder" och tycker att det är ok att kvinnor ska behöva känna sig obekväma när de inte är täckta? Hur har det kunnat bli så?

En tankekedja:
Palestina är vänster, är bra, är inte USA, är arabiska, är egen kultur, är bevaransvärd, är islam, är religion, är vanligtvis dåligt men eftersom vi har gått via "vänster och bra" så är islam också bra fastän en religion (men kristendom är förstås fortfarande ett opium för folket), är kultur, är respekt, är bra, är huvudduk, är bra... är slöja.. niqab..burka.

Helt plötsligt står några f.d. normala svenskar och försvarar att kvinnor ska få bära burka! "Frivilligt"! Jojo. Man baxnar! Snart är det väl frivilligt för kvinnor att avstå från att rösta också!

Robsten sa...
20 november 2006 19:15

OK. Mangus, tack för svaret, man kan inte klaga på utförligheten i dina svar, där lägger du ner energi och visar däremd respekt för de som läser din blogg. louiseP (om det är henne du menar) är körd.

Skicka en kommentar

Kommentera relevant och undvik invektiv.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.